puffad-torskrygg-med-tomatsalsa
Foto: Ulrika Ekblom

Puffad torskrygg med tomatsalsa

Hur puffar man en torsk? Enkelt. Skär bara torsken i bitar, vänd dem i en frityrsmet och fritera dem i olja. Resultatet är hög smak och imponerade gäster kring bordet.
Recept: Ernst Kirchsteiger
Det här behöver du

Till fyra personer 

4 bitar torskrygg eller annan vit fisk, à 150 g 
5 dl matolja 
citronklyftor till servering 

Frityrsmet

2 dl öl eller mineralvatten 
2 dl vetemjöl 
1/2 tsk bikarbonat 
1/2 tsk salt 

Tomatsalsa

10–15 små färskpotatisar 
1 liter körsbärstomater (gärna i olika färg) 
1 msk tomatpuré 
1 msk flytande honung 
1 msk vit balsamvinäger 
1/2 dl olivolja 
1 knippe gräslök 
1–2 blad hackad färsk spansk körvel (eller 1–2 tsk torkad) 
50 g ärtskott 
Salt och nymald svartpeppar

Så här gör du

Skrubba potatisarna till tomatsalsan och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt dem svalna. Dela tomaterna och lägg dem i en stor skål. Blanda ned tomatpuré, honung, vinäger och olivolja. Blanda ordentligt, gärna med händerna. Hacka gräslöken. Lägg i gräslök, spansk körvel och ärtskott. Skiva ned färskpotatisen i bunken, salta och peppra efter smak. Ställ åt sidan. (Salladen är godast att servera rumstempererad.)

Blanda ingredienserna till frityrsmeten till en pannkaksliknande smet. 

Skär fiskbitarna i kuber, cirka 3 × 3 cm. Doppa bitarna i frityrsmeten. 

Hetta upp oljan i en kastrull till cirka 180 grader. Kontrollera temperaturen genom att lägga i en liten brödbit eller en klick frityrsmet – när brödet eller smeten får en fin gyllene färg är temperaturen lagom. 

Lägg ned fiskbitarna, några åt gången, i den varma oljan. Fritera bitarna gyllenbruna, i 2–3 minuter. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

Servera omgående tillsammans med tomatsalsa, citronklyftor och ett glas väl kylt vitt vin.

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET