Puffad torskrygg med tomatsalsa
Till fyra personer
4 bitar torskrygg eller annan vit fisk, à 150 g
5 dl matolja
citronklyftor till servering
Frityrsmet
2 dl öl eller mineralvatten
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
Tomatsalsa
10–15 små färskpotatisar
1 liter körsbärstomater (gärna i olika färg)
1 msk tomatpuré
1 msk flytande honung
1 msk vit balsamvinäger
1/2 dl olivolja
1 knippe gräslök
1–2 blad hackad färsk spansk körvel (eller 1–2 tsk torkad)
50 g ärtskott
Salt och nymald svartpeppar
Skrubba potatisarna till tomatsalsan och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt dem svalna. Dela tomaterna och lägg dem i en stor skål. Blanda ned tomatpuré, honung, vinäger och olivolja. Blanda ordentligt, gärna med händerna. Hacka gräslöken. Lägg i gräslök, spansk körvel och ärtskott. Skiva ned färskpotatisen i bunken, salta och peppra efter smak. Ställ åt sidan. (Salladen är godast att servera rumstempererad.)
Blanda ingredienserna till frityrsmeten till en pannkaksliknande smet.
Skär fiskbitarna i kuber, cirka 3 × 3 cm. Doppa bitarna i frityrsmeten.
Hetta upp oljan i en kastrull till cirka 180 grader. Kontrollera temperaturen genom att lägga i en liten brödbit eller en klick frityrsmet – när brödet eller smeten får en fin gyllene färg är temperaturen lagom.
Lägg ned fiskbitarna, några åt gången, i den varma oljan. Fritera bitarna gyllenbruna, i 2–3 minuter. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
Servera omgående tillsammans med tomatsalsa, citronklyftor och ett glas väl kylt vitt vin.