pulled-pork-burgare-eller-gryta-pa-rester-av-skinka
Foto: Anette Rosvall

Pulled pork – burgare eller gryta på rester av skinka

Ett mycket smarrigt sätt att ta vara på resterna från julen är att koka ner till exempel julskinka eller revbensspjäll tills det blir trådigt och sönderkokt. Sedan servera antingen som på bilden – en burgare med traditionella tillbehör, eller som gryta serverad med ris, gräddfil, syrad lök och koriander. Jag lovar att det är mumsigt!
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Pulled Pork

Har du julskinka kvar i frysen efter jul? Det är ganska vanligt att man hittar en sådan bit i sina gömmor och då har vi bästa tipset på ett ursmarrigt recept här!

500–800g färdigkokt julskinka (eller annat fläskkött som karré)

1 stor gul lök (minst)
2 st vitlöksklyftor
1 dl apelsinjuice (eller julmust om du har kvar efter julen)
6 msk tomatpuré
6 msk bbq-sås
1-2 st röda chilifrukter, finhackade (du väljer hur stark du vill ha din rätt)
1 msk råsocker/brunt farinsocker

Smaka av med salt och peppar
 

Servera med förslagsvis följande tillbehör

1 burk bönor (400g)
2–3 st salladslökar
1 röd paprika
Ris
Grönsaker
Syrad lök
Crème fraiche

Så här gör du

Mixa gul lök och vitlök tillsammans med apelsinjuice, tomatpuré och bbq-sås. Smaka av den mixade röran med kryddor och socker. Om den tillagade julskinkan har griljering, skrapa bort den först. Strimla sedan köttet fint med en kniv. Lägg strimlet i en ugnstålig gryta och blanda med den mixade röran. Lägg på locket och ställ in i 150°C i minst 1 timme. Fyll eventuellt på med juice/must om det ser torrt ut.

När ”grytan” är klar ”river” du sönder köttet ytterligare och blandar det ordentligt med såsen. Smaka av med salt och peppar och servera antingen som en burgare som på bilden. Eller som en gryta med ris, syrad lök, grönsaker och crème fraiche.