pytt-i-panna-med-tvist
Foto: Anette Rosvall

Pytt i panna med tvist

Har du gott kött kvar sedan igår? Att skära rester i fina bitar för att steka i smör och blanda ihop så att det blir en ny rätt måste ju göra Pytt i panna till något av det mest hållbara man kan äta. Jag låter köttet bli en krydda till resterande ingredienser och gör gärna rotsakskuberna lite större och tuggigare. Sedan serverar jag pytten med en sås på rostad paprika, säsongens gröna blad och självklart inlagda betor. Det blir gott!
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Pytten

400 gram chorizo
2 stycken gula lökar 
2 vitlöksklyftor
1 aubergine
6-8 potatisar
200 gram champinjoner

Sås på rostad paprika 

(ger cirka 4 dl sås) 
3 stora röda paprikor
2 vitlöksklyftor
saften från en halv citron
1 nypa chiliflakes (mer om du vill ha en starkare sås)
1 nypa rökt paprikapulver
4 dl olja 
en skvätt sherryvinäger (smaka av)
salt och svartpeppar

100 gram av säsongens gröna blad (jag använde svartkål)

Inlagda betor

6-8 skalade och tunt hyvlade gulbetor
1-2-3 lag 
1 dl socker 
2 dl ättika
3 dl vatten
några nypor chiliflakes

Så här gör du

Börja med paprikasåsen, dela och sedan rosta paprikorna med snittytan nedåt på 225 grader tills de är svarta och bubbliga på ytan. När de är klara lägger du dem direkt i en skål med iskallt vatten i några minuter. Då blir det sedan lätt att riva bort skalet. När det är klart lägger du paprikafiléerna i en skål och mixar dem tillsammans med övriga ingredienser till såsen. Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt lite vinäger för att balansera upp sötman. Låt sedan stå svalt tills pytten är färdigstekt. 

Skär korven i slantar, skala och skär grön- och rotsaker i kuber cirka 1,5x1,5 cm och rensa övriga grönsaker. Finhacka även löken och vitlöken. Låt de olika ingredienserna få god tid i pannan så att du får en skön stekyta medan du fräser dem i omgångar i en medelhet stekpanna, så fort en ingrediens är klar lägger du dem i en gryta så att de håller värmen.