ragu-bolognese
Foto: Anette Rosvall

Smakrik Ragu Bolognese

En mustig ragu gjord på högrev är alltid populärt att bjuda på. Avnjuts med fördel med enkel egengjord pasta på durumvete och ett glas fruktigt och smakrikt rött.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

För 4-6 personer

Gör din egen pasta

400 gram durumvete 
4 ekologiska ägg 
1 tsk salt
(eventuellt en liten skvätt vatten)

Ragu Bolognese på mitt sätt 

500 gram högrev
100 gram rotselleri, hackad
1 st stora gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
2 st morötter, hackade
0,5 dl tomatpuré
en liten skvätt olivolja
2 dl vin (jag använder vitt vin till den här rätten
men det går lika bra med rödpang)
1 burk krossade tomater
4 msk oxfond
cirka 6 liter vatten
1 lagerblad
två nypor örtkryddor, t ex oregano eller salvia
Innan servering smaksätt med salt, svartpeppar,
en liten skvätt vinäger och Heinz chilisås

Så här gör du

Egen pasta

Lägg mjöl och salt i en hög på bordet, gör en grop och knäck äggen däri. Vispa ihop alltsammans till en grynig massa med en gaffel. När du fått lite större smulor börjar du knåda degen med händerna. Beroende lite på storleken på äggen så kan du behöva antingen lite mer vatten eller lite mer mjöl. Degen ska vara fast, stum och inte kladdig. Pudra över det extra mjölet eller blöt dina händer och knåda sedan ordentligt i cirka 10 minuter. Låt degen vila i minst 1 timme men helst över natten.

Kavla ut för hand eller med maskin och gör den pasta du vill. Jag gjorde breda pappardelle för det tycker jag är godast till Ragu Bolognese.

Ragu Bolognese

Ta fram en järngryta och en stekpanna. Häll en skvätt olivolja i grytan och vänta tills det blivit varmt och skönt, då lägger du ner dina grönsaker och tomatpurén däri och låter dem bli mjuka och följsamma. Under tiden fräser du yta på köttet i omgångar i din heta stekpanna, det kött som är klart föser du ner i stekgrytan.

När alla köttbitar har fått färg och är överförda till grytan så vispar du ur stekpannan med vinet, se till att få med alla goda smaker av köttstekningen. Häll sedan på resten av ingredienserna. Låt puttra i minst 4 timmar. Rör om ibland och fyll på med vatten om det kokar torrt.

När grytan är klar ska köttet falla isär när du rör om och bli trådigt och härligt. Smaksätt med salt, svartpeppar och eventuellt Heinz chilisås, eller något med mera chili om du vill ha lite tryck på din sås.

Servera med nykokt pappardelle och fint riven parmesanost.