Foto: Anette Rosvall
risotto-med-halstrade-pilgrimsmusslor

Risotto med halstrade pilgrimsmusslor

Servera med slötorkade tomater, saltrostade pekannötter och basilikaolja.

Recept: Anette Rosvall

Det här behöver du

För 4 personer

Risotto

2 st skalade och finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad gul lök
4 dl risottoris
0,5 dl vermouth eller torrt vitt vin
12 dl ljummen buljong
minst 1 dl riven pecorino (eller parmesan)
smör
salt och peppar

16 stycken pilgrimsmusslor, stekta i smör

Slötorkade tomater

500 gram cocktailtomater i halvor
2 tsk salt 
2 tsk provencalska örter 
2 vitlöksklyftor, fint hackade 
1 citron - zest och saft 
1 msk olivolja 

Saltrostade pekannötter

1 rejäl näve pekannötter
salt enligt behag

Basilikaolja

1 kruka färsk basilika (ta med allt) 
½ citron, saft och zest
½ dl olivolja 
smaka av med salt

Till servering

Fina gröna blad t ex ruccola

Så här gör du

Börja med att göra risotton

Stek lök och vitlök i en klick smör. Lägg ner riset så det får en god hinna av smör- och löksmak. Häll på vermouth (eller vitt vin) och låt alkoholen imma bort. Fyll nu på den ljumna buljongen, lite i taget och rör om hela tiden. När du har en grötliknande konsistens på din risotto är den klar och du smakar av med ost, salt och svartpeppar.

Slötorkade tomater

Sätt ugnen på 100 grader. Halvera cocktailtomaterna och slunga runt dem i en skål med salt, provensalska örter, vitlök, citronzest, saften från citronen och olivolja. Lägg upp alltsammans på en plåt och lägg även med den använda citronen. Låt tomaterna gå med ugnsluckan på glänt i ca 2-3 timmar.

Om det inte fungerar att ha luckan på glänt så öppna luckan var 30:de minut och släpp ut ånga. Då kan det ta lite extra tid att torka ur tomaterna. Tomaterna ska bli lite skrynkliga och all vätska på plåten skall vara borta. De skall inte bli hårda utan mera krämigt sega. Titta till tomaterna regelbundet, och sänk värmen om de får för mycket färg. 

Saltrostade pekannötter

Skölj nötterna i en sil och lägg dem sedan i en ugnssäker form. Salta lätt, och rosta sedan nötterna i ugnen på 150 grader och rör om var 10:de minut tills nötterna är torra och fått lite gyllene färg. (ca 30-40 min)

Basilikaolja

Mixa alltsammans och smaka av med salt.

Pilgrimsmusslor

Torka av pilgrimsmusslorna med hushållspapper. Krydda med salt och svartpeppar. Hetta upp en panna med lite olja och stek musslorna ca 1 minut på varje sida, släng ner en klick smör och ös musslorna med det smälta smöret.

Servera risotton tillsammans med smörstekta pilgrimsmusslor och de övriga tillbehören.

Tips! Gör både tomater och nötter dagen innan de skall serveras.

Vintips

Leth Grüner Veltliner Familien Reserve
Läs mer
Pommery Apanage Blanc de Blancs
Läs mer
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.