Roffes bästa smörgåstårta (skaldjursfylld)
Till en smörgåstårta på ca 10 bitar:
8 st skivor landgångsbröd
Fyllning 1
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
4-6 dl finhackad purjolök
1 dl finhackad gurka
100 gram rökt lax
2 msk kaviar (typ Eiderns eller Kalles)
4-6 msk klippt dill
Fyllning 2
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
2 hg oskalade räkor
2 st avocado
2 msk finhackad lök
Garnering
cirka 1 dl majonnäs
cirka 1 dl crème fraiche
1-2 nävar räkor
cirka 6 tunna skivor lax
några matskedar kaviar
några skivor citron
¼ gurka i tunna skivor
några dillvippor
Sätt helst ihop tårtan en dag innan partajet, det blir godast när den får sätta sig.
Skala räkor och löken innan du hackar den fint, löken hackas extra fint. Blanda ihop detta och tillsätt crème fraichen. Gör fyllningarna i varsin skål, smaka av med salt och peppar. Ha i mer kaviar, dill, peppar och eventuellt salt, allt efter egen smak. Det som blir kvar efter du provsmakat ställer du in i kylskåpet.
Lägg ut 2 stycken brödskivor tätt samman och bred ut fyllning 1. På med 2 nya brödskivor och smeta ut hälften av fyllning 2. Två nya skivor och resten av fyllning 2. Lägg sedan de sista skivorna överst, slå in allt i plastfolie å skjuts in i kylskåpet, minst över natten.
Till garneringen: Blanda majonnäs och crème fraiche (som vanligt, smaka av och ha i mer efter egen smak), det ska vara ett tunt lager över hela tårtan. Dekorera sen!
Nu till det roliga, garneringen. Ta först blandningen av crème fraiche och majonnäs runtom hela tårtan. Toppa sedan med det som finns inuti tårtan, i mitt fall blev det kaviar, lax, räkor och grönsaker. Plus citron, dill och andra godsaker.