Rostad selleri- och vitlöksoppa serveras med Grilledcheese toast med päron och ädelost
Domaine Lalande Merlot Réserve »
Rostad sellerisoppa
1 styck rotsellerihuvud
2 gula lökar
6 stycken normalstora potatisar
1 hel vitlök
1,5 dl torrt vin eller vit vermouth (gärna Perlino Extra Dry)
vatten
3 dl mjölk
en skvätt olja
en klick smör
salt och peppar
Till servering
örtolja
parmesanflingor
Grilled cheese med päron och ädelost
6 skivor vitt bröd
1 päron
120 gram ädelost (till exempel stiltonost)
0,5 dl Philadelphiaost
smör
Skala och hacka alla rotsaker och löken.
Tag fram en stor kastrull, ner med smör och olja och låt den bli het, fräs sedan alla grönsaker i omgångar tills de får en brynt yta. Sedan skall vinet ner i grytan. Låt alkoholen fräsa bort. Fyll nu upp med vatten tills det täcker ingredienserna och låt allt koka mjukt. Sila bort vattnet men OBS! spara det!
Mixa grönsakerna till en slät puré och häll ner purén i kastrullen igen. Tillsätt mjölken och späd sedan med kokvattnet tills soppan har den konsistens du vill ha.
Krydda med salt, vitpeppar och rivet citronskal.
Servera med örtolja, parmesanflingor och grilled cheese-trekanterna. Som du för övrigt gör så här: bred smör och Philadelphiaost på brödskivorna, hyvla päron i så tunna skivor du kan och lägg även dem på brödet. Toppa alla brödskivor med ädelost och lägg sedan ihop dem två och två. Stek dubbelmackorna frasiga i rejält med smör på medelhög värme. När de är klara delar du dem i trekanter och serverar dem tillsammans med soppan.
Smaklig spis!