rostad-selleri-och-vitloksoppa-serveras-med-grilledcheese-toast-med-paron-och-adelost
Foto: Klas Sjögren

Rostad selleri- och vitlöksoppa serveras med Grilledcheese toast med päron och ädelost

Selleri är en underskattad rot, som jag älskar smaken av. När man rostar den så får den en underbar balans av sötma och beska som tillsammans med grädde, päron och ädelost gör att du kommer väldigt nära himmelen. Orden kommer från vår flitigt anlitade receptkreatör Anette Rosvall när hon pratar selleri med oss. Här är hennes smarriga recept på sellerisoppa.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Rostad sellerisoppa

1 styck rotsellerihuvud
2 gula lökar
6 stycken normalstora potatisar
1 hel vitlök
1,5 dl torrt vin eller vit vermouth (gärna Perlino Extra Dry)
vatten
3 dl mjölk
en skvätt olja
en klick smör
salt och peppar

Till servering

örtolja
parmesanflingor

Grilled cheese med päron och ädelost

6 skivor vitt bröd
1 päron 
120 gram ädelost (till exempel stiltonost)
0,5 dl Philadelphiaost
smör

Så här gör du

Skala och hacka alla rotsaker och löken.

Tag fram en stor kastrull, ner med smör och olja och låt den bli het, fräs sedan alla grönsaker i omgångar tills de får en brynt yta. Sedan skall vinet ner i grytan. Låt alkoholen fräsa bort. Fyll nu upp med vatten tills det täcker ingredienserna och låt allt koka mjukt. Sila bort vattnet men OBS! spara det!

Mixa grönsakerna till en slät puré och häll ner purén i kastrullen igen. Tillsätt mjölken och späd sedan med kokvattnet tills soppan har den konsistens du vill ha.

Krydda med salt, vitpeppar och rivet citronskal.

Servera med örtolja, parmesanflingor och grilled cheese-trekanterna. Som du för övrigt gör så här: bred smör och Philadelphiaost på brödskivorna, hyvla päron i så tunna skivor du kan och lägg även dem på brödet. Toppa alla brödskivor med ädelost och lägg sedan ihop dem två och två. Stek dubbelmackorna frasiga i rejält med smör på medelhög värme. När de är klara delar du dem i trekanter och serverar dem tillsammans med soppan.

Smaklig spis!

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET