schnitzel-med-parmesanvispat-smor
Foto: Anette Rosvall

Schnitzel med parmesanvispat smör

En riktig klassiker i ny tappning. Banka, panera och stek gyllene krispig.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

För fyra personer

Schnitzeln

800 gram kalvinnanlår i fyra skivor 
2 dl vetemjöl
salt och svartpeppar 
4-6 dl pankoströ (det går bra med vanligt ströbröd också)
3 äggulor
neutral olja 
och en rejäl klick smör

Parmesanvispat smör

100 gram rumsvarmt smör
0,5 dl fint riven parmesanost
30 gram kapris
skalet från en halv citron
eventuellt lite citronsaft
salt och peppar från kvarnen

Så här gör du

Schnitzeln

Banka ut ditt kött tunt, det ska helst vara cirka 8 mm tjocka skivor. Lägg skivorna åt sidan och häll upp mjöl i en tallrik, pankoströ i en andra tallrik och i en tredje tallrik häller du upp äggulor (vispade med en matsked kallt vatten). 

Salta och peppra i mjölet och blanda det ordentligt. 

Vänd nu köttskivorna först i mjöl, sedan i ägg och till sist i pankoströ. 

Låt sen köttskivorna ligga och torka till sig lite medan du ser till att stekpannan blir redo. 

Låt pannan bli medelvarm och häll en rejäl skvätt olja däri, stek schnitzlarna nästan klara och låt sedan smöret smälta i pannan. Ös schnitzlarna med smör så de blir gyllenbruna och får en god smak.

När de är klara serverar du dem till exempel med ugnsbakad potatis, gröna ärtor och det parmesanvispade smöret enligt receptet nedanför. Kanske grillar du en citronskiva och lägger bredvid på tallriken.

Tips! Schitzeln på bilden är lite extra pimpad och fylld med ost och en tunn skiva rökt skinka innan den panerats och stekts. Supergott men då kallas den Schweizerschnitzel.  

Parmesanvispat smör med citron och kapris

Vispa smöret fluffigt och blanda sedan ner alla ingredienser, smaka av med salt och svartpeppar och ställ sedan skålen med smör i kylskåpet så att det stelnar.

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET