smashed-burgare-pa-grillen-med-4-sorters-lok
Foto: Anette Rosvall

Smashed burgare på grillen med 4 sorters lök

En klassisk hamburgare med fyra sorters lök – bland annat ljuvligt frasiga friterade lökringar. Serveras med fördel med ett glas rött.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Smashed burgare på grillen med 4 sorters lök

500 gram nötfärs
140 gram bacon, galet finhackat
salt och peppar

Karamelliserad lök 

3 stora lökar, skurna i skivor 
1 skvätt olja 
2 msk smör
1 msk (eller lite mer) vitvinsvinäger
smaksätt med salt och svartpeppar från kvarnen 

Friterade lökringar

2 stora gula lökar i tjocka skivor 
frityrsmet - 1 dl mjöl, en nypa salt, 1 äggula och 1 dl öl
Pankoströ (eller vanligt ströbröd) 
frityrolja

Picklad lök

3 stycken rödlök skuren i tunna skivor
1-2-3 lag
(gjord på 0,5 dl socker, 1 dl ättika och 1,5 dl vatten som kokas upp)

Majonnäs med rostad vitlök 

2 tsk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
1 äggula
4-6 dl neutral olja
0,5 rostad vitlök (kläm ur innehållet ur klyftorna)
2 msk torkad dragon
salt och peppar
samt en nypa cayennepeppar
 

Så här gör du

Börja med den karamelliserade löken.

Det tar en stund att tillaga men det är värt allt smör i Småland att låta den långsamt blir gyllenbrun, söt och kladdig. Häll en skvätt olja i din panna och låt den blir medelvarm. Ner med löken, stek nu på medeltemperatur i cirka 40 minuter (ja, det tar lång tid men ska det bli smarrigt så är det värt det). Rör om med en stekspade med jämna mellanrum. När löken är gyllenbrun och följsam smakar du av den med en liten skvätt vitvinsvinäger, en klick smör, salt och peppar och låter den stå på låg värme tills resten av ingredienserna är klara. 

Vispa under tiden ihop frityrsmeten, skär löken i cirka 0,5 cm tjocka skivor. Lägg dem i frityrsmeten ett tag, vänd dem sedan i panko eller ströbröd och fritera dem sedan i ett par minuter i het olja. Ta upp dem ur oljan och lägg dem på hushållspapper för att rinna av en smula. 

Majonnäs gör du så här: 

OBS! Tänk på att alla ingredienser ska ha samma temperatur! Vispa ihop senap, vinäger och äggulor i en skål. Droppa ner olja i en stråle och vispa kraftigt under tiden tills majonnäsen blir tjock och fluffig. Smaksätt med vitlök, salt och en nypa cayennepeppar.

Den picklade löken gör du så här. 

Skär eller hyvla löken i så tunna skivor du kan. Koka upp lagen, dra kastrullen av pannan och hiva ner lökskivorna i lagen och låt dem svalna. Det här blir lite mer än du behöver, men tänk så glad du blir när du har picklad lök i en burk i kylskåpet. Det är gott till nästan allt! 

Smaka av färsen med salt och svartpeppar. Rulla den till 8 stycken bollar som du trycker till antingen med handflatan eller med en tallrik så de blir platta och ojämna.

Stek eller grilla så de blir exakt som du vill ha dem. Släng även på bröden på värmen en stund och sedan är det bara att dressa din burgare med det du vill ha. Toppa med lök, ost och de grönsaker du känner dig sugen på. Servera gärna med de friterade lökringarna vid sidan om samt en smarrig cole-slaw. Ät och njut. Det kommer att bli kladdigt! 

Servera med bröd, ketchup, senap och de grönsaker du känner dig sugen på. Gärna med pommes och en smarrig cole-slaw vid sidan om. 

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET