smordegsrundlar-med-lok-oliver-och-sardeller
Foto: Anette Rosvall

Smördegsrundlar med lök, oliver och sardeller

Dessa fina små rundlar går snabbt att göra och kommer lika snabbt att gå åt på bjudningen. Sherryn kompletterar denna delikata munsbit ypperligt.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Till fyra personer 

Färdig smördeg 1 pkt
1 uppvispat ägg
2 st gula lökar i tunna skivor
2 st röda lökar i tunna skivor
8 msk olivolja
en klick smör 
4 vitlöksklyftor, finhackade
några nypor torkad timjan
2 msk sherry
150 gram sardeller 
svarta oliver

Salt och svartpeppar från kvarnen
Färsk timjan för dekoration

Så här gör du

Börja med att skära löken i tunna skivor, och lägg sedan olja och smör i en stekpanna. När den är varm lägger du i alla lökskivor och vitlöken.  Fräs dem sakta tills de är mjuka och följsamma utan att få färg.

Medan du väntar på detta, kavlar du ut smördegen och måttar rundlar med till exempel ett glas. Lägg rundlarna på ett bakplåtspapper och pensla dem med ägget. Låt dem gå i ugnen i 225 grader tills de är gyllenbruna och puffiga. Det tar bara några minuter så håll ögonen öppna. 

När de är klara bör även löken vara klar. Häll sherryn över löken i den varma pannan, dra den av värmen och krydda med timjan, salt och peppar. 

Fördela löken över smördegsrundlarna och dekorera med färsk timjan och svarta oliver som du lindar sardeller runt. 


Lägg gärna upp munsbitarna på en vacker bricka eller ett fat, där du låter några timjankvistar rama in härligheten.