smordegssnittar-med-smak-av-ost-och-fikon-doppas-i-god-farskostkram
Foto: Anette Rosvall

Smördegssnittar med smak av ost och fikon doppas i god färskostkräm

Antingen som en start på middagen eller som vuxet fredagsmys passar dessa smördegssnittar med smak av ost och fikon. De doppas i en mjuk färskostkräm och passar som hand i handsken till det bubbliga vinet. Champagnens höga syra mår så bra av den feta och salta godsaken.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Pinnar eller snurror (blir cirka 15 stycken)

250 gram färsk smördeg
1 ägg (vispat) 
minst 1 dl fint riven parmesanost
en rejäl klick fikonmarmelad

Färskostkräm

100 gram färskost (välj gärna färsk mjuk getost)
0,5 dl crème fraiche
Saften från en halv citron + lite zest från citronen
Salt och svartpeppar  

Så här gör du

Pinnar eller snurror

Rulla ut smördegen, bred på ett lager fikonmarmelad och strö sen parmesanost över hela ytan. 

Antingen rullar du degen och skär rundlar (som kanelbullar) eller så skär du rullen i 1,5 cm breda strimlor och tvinnar sedan dessa. 

Hur du än väljer att göra så lägger du sedan allihop på en ugnsplåt, penslar med ägg och låter gå i ugnen på 200 grader i 15 minuter eller tills smördegen är gyllenbrun och härligt frasig.

Låt svalna. 

Färskostkräm

Blanda ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite extra citron.

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET