sommarsnittar-med-getostrora-pa-smorstekt-brod
Foto: Anette Rosvall

Sommarsnittar med getoströra på smörstekt bröd

De här snittarna sitter som en smäck till bubbligt vin och blir vackra munsbitar av en somrig ostbricka. Jag använde surdegsbaguette i skivor som jag stekte frasiga i smör. Sedan fick brödet och getosten sällskap av de frukter och bär som fanns i säsong. Toppa gärna med blommor, örter och citronzest.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Frukt och bär
Aprikoser, hallon, jordgubbar, blåbär eller plommon - du väljer vilka bär och frukter du använder, allt blir lika gott 😀

Honungen
1 citron, skal och saft
4 rejäla matskedar honung - svensk så klart!

Getostkrämen
100 gram getost
1 dl färskost
1 citron, skal och saft
Salt och svartpeppar från kvarnen

flingsalt och om du vill några drag med pepparkvarnen (jag använde Timutpeppar)

1 surdegsbaguette
en klick smör
Toppa gärna med blommor, örter och citronzest

Så här gör du

Börja med att värma honungen försiktigt på spisen tills den blir rinnig. Ta kastrullen av plattan och riv ner citronzest, kläm ur citronsaften och blanda ner den nymortlade kardemumman. Mosa getosten och stek eller grilla dina smörade brödskivor till perfektion. Lägg upp brödskivorna på varsin assiette eller på ett serveringsfat, och fördela den mosade getosten jämnt på brödskivorna.

Nu är det dags att grilla frukten. Detta görs med fördel när glöden är perfekt. Lägg dina urkärnade och halverade stenfrukter på gallret (är det små frukter kan du behöva ett galler med lite mindre mellanrum så att frukten inte ramlar ner i glöden). Låt frukten få en yta och snygga ränder. Lägg dem med grillytan uppåt ovanpå getosten och ringla sedan honung på toppen. Salta och peppra, och om du vill kan du dekorera med något smarrigt grönt. Jag hade basilika, men det funkar med mynta och timjan också. Smaklig spis!