somrig-marsipantarta-i-portionsglas

Somrig marsipantårta i portionsglas

Varför inte prova att göra de populära portionsprinsessorna i glas. Lägg alla delar av tårtan i ett snyggt glas, toppa med ett marsipanlock. Av det här receptet kan du även göra en hel, stor tårta.
Det här behöver du

Bottnar

Antingen köper du färdiga bottnar eller så gör du så här:
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
225 gram smör (rumstempererat)
4 3/4 dl socker
4 stora ägg
1 3/4 dl mjölk
4 msk citronsaft
2 tsk rivet citronskal

Hallonfyllning

100 gram frysta hallon
1,5 dl mascarpone
1 dl vispgrädde
eventuellt lite florsocker om det behövs

Citronkräm

Vispa 3 dl mascarpone mjukt
Och vänd sedan ned 0,5 burk lemoncurd lite slarvigt så att mascarponen fortfarande är lite randig av citronkrämen. Låt det stå kallt tills du skall fylla din tårta.
1 styck marsipanlock i valfri färg

Så här gör du

Sätt ugnen på 180 grader. Smöra och bröa tre formar (22 cm i diameter), lägg gärna bakplåtspapper i botten. Sikta mjöl och bakpulvret och ställ åt sidan. Vispa smöret så att det blir mjukt och smidigt, tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills det blir fluffigt och ljust (tar cirka tre minuter med elvisp). Tillsätt äggen ett i taget, vispa ordentligt mellan varje. Häll de torra ingredienserna i smeten i omgångar tillsammans med mjölk, citronsaft och citronskal. Fördela smeten mellan de tre kakformarna och grädda i 20–25 minuter eller tills bakstickan är torr när du tar ut den. Låt bottnarna svalna helt.

Blanda ingredienserna till de två fyllningarna i separata skålar. Låt dem stå kallt tills det är dags för ihopsättning.

Ok! Nu är alla ingredienser färdiga. Gör rundlar av botten som passar de glas du tänker använda. Börja med en klick hallonfyllning längst ner i glaset. Lägg på den första bottnen och fortsätt med citronkrämen. Fortsätt så tills glaset är fyllt. Högst upp lägger du ett marsipanlock. Dekorera med det du har, t ex örter, blommor eller marsipan, du väljer