soppa-pa-nasslor-med-rokt-lax-och-pepparrotskram-pa-kavring
Foto: Anette Rosvall

Soppa på nässlor med rökt lax och pepparrotskräm på kavring

Förena nytta med nöje! Att göra soppa på ogräs är nyttigt, smart och hållbart. Du får bort nässlor och kirskål från din tomt och det kostar inte ett öre. Det blir en festmåltid med den lilla mackan vid sidan om, men funkar lika bra på egen hand.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Soppa på nässlor med rökt lax

200 gram nässlor, sköljda och rensade
(går så klart lika bra med andra gröna blad som spenat, kriskål eller grönkål)
1 liten gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
50 gram purjolök, den vita delen, fint hackad
1,5 dl vitt torrt vin
3 dl kycklingbuljong
3 dl grädde
Salt och svartpeppar från kvarnen

Pepparrotskräm

0,5 dl smetana
riven färsk pepparrot (så mycket eller lite som du önskar)
0,5 citron, zest och några droppar saft
salt och peppar

Så här gör du

Börja med att göra pepparrotskrämen. Blanda ihop alla ingredienser, smaka av med salt och peppar och låt stå svalt tills servering.

Soppan gör du så här: Lägg ner nässlorna i salt kokande vatten. OBS! ta upp dem efter bara en halv minut och lägg dem i iskallt vatten. Detta gör att nässlorna behåller den gröna fina färgen. Sila av och lägg på papper tills vidare.

Fräs löken, purjo och vitlöken i en kastrull med olja, men bara tills de blir mjuka. Häll på vin och fräs bort alkoholen. Nu ska resten av de flytande ingredienserna ner i kastrullen. Koka upp och låt det småbubbla i cirka 10 minuter. Ta bort kastrullen från värmen och ner med nässlor och lök, mixa slät och smaka av med salt och peppar.

Servera direkt med en skiva kavring med rökt lax och din pepparrotskräm. Dekorera gärna soppan med gröna örter och eventuellt god olivolja.