Tarte Tatin med rödbetor, rödlök och timjan
1 paket smördeg, färsk
2-3 rödbetor, skalade och skivade i tunna skivor
1 rödlök, skalad och skivad i tunna skivor
1 vitlöksklyfta, fint riven
200 gram ost, välj den du gillar t ex mozzarella, chèvre eller fårost.
färsk timjan
en skvätt honung
en skvätt balsamvinäger
en skvätt olivolja
salt och svartpeppar från kvarnen
1 ägg, uppvispat
Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Tag fram en mattallrik och använd den som mall för att rita en rundel mitt på pappret. Ringla honung, balsamvinäger, den rivna vitlöken och några kvistar timjan i ringen. Lägg dina de skivade rödbetorna och rödlöksringarna i ett snyggt mönster innanför ringen. Om din smördeg är fyrkantig så gör du en rundel av samma tallrik och lägger den överst. Tag en gaffel och tryck till degen mot bakplåtspappret och pensla sedan översidan med ägg. Du kan även nagga degen lite så ångan kan pysa ut uppåt.
Nu gräddar du alltsammans på 200 grader i cirka 25 minuter. Eller enligt instruktionerna på förpackningen. Kika lite på din smördeg. Den ska vara gyllene och alldeles härligt puffig när du tar ut den från ugnen. Vänd upp din paj på ett serveringsfat - akta tassarna det är varmt nu - Strössla sedan över getost, balsamvinäger, honung, salt och svartpeppar och dekorera med färsk timjan.
Njut!
            
                Skriv ut