Underbar brownietårta
Kakbotten
115 gram smör
4 dl strösocker
4 ägg
1 krm salt
0,5 dl kallt starkt kaffe
2 krm vaniljsocker
2 krm bakpulver
4 dl vetemjöl
6 msk kakao
150 gram chokladknappar
50 gram grovt hackade valnötter
Lakritskolasås
1,5 dl grädde
0,5 dl mörkt muskovadosocker
2 tsk lakritspulver (eller granulat)
6 msk smör
Chokladmousse
1 dl kakao
2,5 dl mascarpone
1 dl lätt vispad grädde
0,5 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
2 msk starkt espressokaffe
2 msk whisky
2 äggulor
Topping
Flingsalt
riven mörk choklad
marshmallows
Kakbotten
Först gör du din kakbotten. Smält smöret i en kastrull, rör ner socker och låt det halvsmälta på låg värme. Vispa under tiden äggen så de blir lite fluffiga, ner med kakao, salt, kaffe och vaniljsocker i äggfluffet. När socker och smör är färdigsmält häller du ner det i äggsmeten och rör om ordentligt.
Sikta sedan ner mjöl och bakpulver och blanda försiktigt ihop smeten. Till sist vänder du ner chokladknapparna och valnötterna och pytsar över den tjocka smeten i en form med löstagbar kant.
Tips! Lägg gärna ett smort bakplåtspapper i botten, då blir det lättare att få loss kakan hel. Baka kakan i 175 grader i cirka 25 minuter. Den ska vara fast, men fortfarande fuktig, när du tar ut den från ugnen. Låt kakan stå och svalna medan du fortsätter med kolasåsen och moussen.
Lakritskolasås
Börja med lakritskolasåsen. Värm alla ingredienser utom smöret försiktigt i en kastrull (den kokar lätt över). Drag kastrullen av plattan och rör sedan ner smöret. Ställ kallt medan du gör moussen.
Chokladmousse
Nu till moussen! Vispa grädde fluffigt och ganska lätt i en skål. Vispa sedan äggulor, socker och mascarpone i en annan skål. Smaksätt äggsmeten med kakao, vaniljsocker och espressokaffet. Vispa nu ihop de två fluffen, tills du har en fin och luftig mousse. Ställ nu även moussen kallt ett litet tag.
Under tiden du väntar tar du fram en spritspåse och en stjärntyll. Börja med att göra ränder av den sega kolasåsen i spritsspåsen och fyll den sedan med mousse. När du spritsar fyllningen över browniebotten så kommer chokladmoussen bli härligt ripplad av salt kolasås.
Toppa med lite flingsalt och gärna även lite riven mörk choklad.