Foto: Anette Rosvall

Underbar brownietårta

Toppad med whiskydoftande chokladmousse, marshmallows samt lakritskolasås.

Recept: Anette Rosvall

Det här behöver du

Kakbotten
115 gram smör
4 dl strösocker
4 ägg
1 krm salt
0,5 dl kallt starkt kaffe
2 krm vaniljsocker
2 krm bakpulver
4 dl vetemjöl
6 msk kakao
150 gram chokladknappar
50 gram grovt hackade valnötter

Lakritskolasås
1,5 dl grädde
0,5 dl mörkt muskovadosocker
2 tsk lakritspulver (eller granulat)
6 msk smör

Chokladmousse
1 dl kakao
2,5 dl mascarpone
1 dl lätt vispad grädde
0,5 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
2 msk starkt espressokaffe
2 msk whisky 
2 äggulor

Topping
Flingsalt 
riven mörk choklad
marshmallows

Så här gör du

Kakbotten
Först gör du din kakbotten. Smält smöret i en kastrull, rör ner socker och låt det halvsmälta på låg värme. Vispa under tiden äggen så de blir lite fluffiga, ner med kakao, salt, kaffe och vaniljsocker i äggfluffet. När socker och smör är färdigsmält häller du ner det i äggsmeten och rör om ordentligt.

Sikta sedan ner mjöl och bakpulver och blanda försiktigt ihop smeten. Till sist vänder du ner chokladknapparna och valnötterna och pytsar över den tjocka smeten i en form med löstagbar kant.

Tips! Lägg gärna ett smort bakplåtspapper i botten, då blir det lättare att få loss kakan hel. Baka kakan i 175 grader i cirka 25 minuter. Den ska vara fast, men fortfarande fuktig, när du tar ut den från ugnen. Låt kakan stå och svalna medan du fortsätter med kolasåsen och moussen.

Lakritskolasås
Börja med lakritskolasåsen. Värm alla ingredienser utom smöret försiktigt i en kastrull (den kokar lätt över). Drag kastrullen av plattan och rör sedan ner smöret. Ställ kallt medan du gör moussen. 

Chokladmousse
Nu till moussen! Vispa grädde fluffigt och ganska lätt i en skål. Vispa sedan äggulor, socker och mascarpone i en annan skål. Smaksätt äggsmeten med kakao, vaniljsocker och espressokaffet. Vispa nu ihop de två fluffen, tills du har en fin och luftig mousse. Ställ nu även moussen kallt ett litet tag. 

Under tiden du väntar tar du fram en spritspåse och en stjärntyll. Börja med att göra ränder av den sega kolasåsen i spritsspåsen och fyll den sedan med mousse. När du spritsar fyllningen över browniebotten så kommer chokladmoussen bli härligt ripplad av salt kolasås.

Toppa med lite flingsalt och gärna även lite riven mörk choklad.

Vintips

Domaine Lalande Sauvignon Blanc

Läs mer

Saint John Madeira

Läs mer
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.