Foto: Anette Rosvall

Vegolasagne

En gudomlig rätt som är lätt att laga. Timjan, mozzarella och parmesan sätter smakerna och övertygar den mest inbitne köttälskaren. Smaklig spis!

Recept: Anette Rosvall

Det här behöver du

1 + 1 stor gul lök, hackad 
2 morötter, finhackade
100 gram rotselleri, finhackad 
7 cm hackad purjolök 
1 palsternacka, finhackad 
2 + 2 st vitlöksklyftor, finhackade
0,5 dl tomatpuré
en skvätt olivolja
2 msk sambal oelek 
två nypor torkad timjan
två nypor torkad rosmarin
2 burkar konserverade tomater
2 dl röda linser torkade 
en skvätt rödvin 
salt och peppar 

500 gram fryst bladspenat
1 dl vispgrädde
salt och peppar

1 pkt lasagneplattor
1 dl parmesanost, finriven
400 gram mozzarellaost

Béchamelsås
8 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 gram smör
1 dl vetemjöl
4 dl riven ost
en nypa riven muskot
salt och svartpeppar

Så här gör du

Sätt ugnen på 200 grader.

Finhacka rotsaker och lök, fräs hacket i oljan, lägg i tomatpuré, tomatkross och linser. Smaka av tomatröran med alla kryddor och ställ åt sidan.

Fräs ytterligare lök och vitlök och lägg ner bladspenat och grädde i den pannan. Smaka av med salt, peppar och muskot och ställ sedan åt sidan.

Nu är det dags för béchamelsåsen.

Smält smöret i en kastrull, dra av kastrullen från värmen och vispa ner mjölet. Häll sedan ner hälften av mjölken och vispa bort eventuella klumpar. Ner med resten av vätskan och ställ sedan kastrullen på spisen igen på medelvärme. Låt såsen sjuda under omrörning i cirka 5-7 minuter tills den blivit lite tjockare, det sista du gör är att hälla ner hälften av osten och smaka av med muskot, salt och peppar.

Sedan är det dags att bygga lasagnen. Smörj en ugnsfast form och bred ut ett lager béchamelsås i botten, varva sedan med tomat- och linsblandning och lasagneplattor. Mittenlagret skall bestå av spenat och hälften av mozzarellan i skivor. Det allra sista lagret skall vara plattor med béchamelsås på. Strö över det sista av den rivna osten och lägg sedan mozzarellan på toppen och gratinera sedan i ugnen. Titta på instruktionerna på dina pastaplattor, de har alla olika tid i ugnen. När lasagnen är klar ska den vara läckert gyllenbrun. Servera till exempel med en god vitkålssallad.
 

Vintips

Poggio Le Volpi Roma DOC

Läs mer

Franschhoek Cellar Reserve Chardonnay

Läs mer
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.