Viltstek med selleristomp
Z1N Zinfandel »
Viltstek
1,5 kg viltstek
lite smör till stekning
1 dl vatten
2 gula lökar
2 morötter
1 dl rödvin
8 svartpepparkorn
2 lagerblad
5 torkade enbär
4 krossade vitlöksklyftor
3 msk mörk köttfond
1 liten skvätt soja
Selleristomp
700 gram potatis
400 gram rotselleri
4 dl gräddmjölk
en rejäl klick smör
salt och peppar
Café de Paris-smör
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
en näve finhackad persilja
1 tsk worcestershiresås
1 tsk dijonsenap
1 tsk konjak
1 tsk cayennepeppar
1 tsk curry
1 tsk paprikapulver
150 gram rumstempererat smör
rivet skal från en halv citron
salt
svartpeppar
Viltstek
Sätt ugnen på 110 grader. Ställ en gryta på spisen och se till att den blir riktigt het. Bryn steken runtom så den får fin färg, ta upp den och vispa ur grytan med vatten. Ner med rotsaker och lök, lägg steken ovanpå och sedan ner med resten av ingredienserna. Ställ in grytan i ugnen och låt den gå i 2-3 timmar eller tills steken har en innertemperatur på cirka 60 grader. Ta upp steken och de kryddor som är för hårda att mixas. Mixa sedan till en slät rödvinssky, smaka av med salt och peppar.
Selleristomp
Skala rotsakerna, skär dem i bitar och koka i vatten. Spar kokvattnet, det kan behövas att späda stompen med. Koka upp gräddmjölken och pressa ner rotsakerna där i, ner med smöret, rör runt, späd eventuellt med kokvattnet, smaka av.
Café de Paris-smör
Mosa ner alla ingredienser i det rumsvarma smöret, rulla till en rulle som du lindar in i smörpapper och lägger kallt tills steken är klar. När det är dags för servering skär du smöret i snygga skivor.
Servera steken i tunna skivor med rödvinssky, Café de Paris-smör och selleristomp.