Elins fläskfilé
Elins marinerade fläskfilé
6 pers
700 gram fläskfilé
salt
peppar
- Marinad 1
2 klyftor vitlök, pressade
0,5 msk färsk ingefära, finriven
0,5 dl honung
olja, så att det täcker köttet
- Marinad 2
1 dl balsamvinäger
1 dl olivolja
1 dl rödlök, finhackad
2 klyftor vitlök, finhackade
10 cm purjolök, hackad
1 näve oliver
1 dl festkapris, med lag
Tiramisu – med smak av jordgubb och citron
2 citroner, saft och zest
1 dl florsocker
1 dl limoncello
200 gram jordgubbar i bitar
3 ägg, uppdelade i gula och vita
1 dl strösocker
500 gram mascarpone
1 dl grädde, hårt vispad
200 gram savoiardikex
Garnering
hallon, jordgubbar, citronmeliss
Elins marinerade fläskfilé
Det här är ett recept som jag fått av min mor. Hon lagade Elins fläskfilé till jubileumsfester, studentskivor och andra festliga tillställningar. Det är väldigt enkelt att laga men det tar lite tid då köttet ska marineras i kylskåp i två omgångar, totalt tre nätters marinering ingår i processen. Tro mig, när du väl sitter ner och äter så är det värt varenda minut. Det här receptet räcker till 6 hungriga men om du har många gäster så går det lätt att öka på receptet.
Marinad 1 och 2
Börja med att blanda till marinad 1. Salta och peppra fläskfiléerna och lägg dem i marinaden över natten i kylskåp. Skrapa av det mesta av marinaden och stek filéerna hela i ugnen i ca 175° i 45 minuter. Eller grilla köttet på din grill.
Låt köttet svalna och skär i centimetertjocka sneda skivor så där lite proffssnyggt. Lägg skivorna i den form du ska servera i. Det ska helst vara en form med höga kanter så att du slipper vara nervös för kladd och spill och katastrofer.
Blanda till marinad 2 och häll den över köttet i formen. Låt ligga i kylen i två dygn.
Servera köttet kallt eller rumstempererad med marinaden som sås. Servera gärna med potatissallad med ärtpesto.
Tiramisu – med smak av jordgubb och citron
Skölj citron och lime noga och riv sedan av det yttersta skalet, pressa ut saften. Blanda saften med skal, florsocker och likör, ställ åt sidan.
Vispa äggulorna tillsammans med hälften av strösockret till en tjock smet. Ner med vispad grädde och mascarponeosten. I en annan skål vispar du äggvitorna och resten av strösockret till en hård maräng. Vänd ner marängen försiktigt i äggulesmeten. Vi vill ha kvar den fluffiga känslan.
Doppa nu hälften av kexen i citron- och likörblandningen och lägg dem tätt i en form. Jag använde portionsformar men det går bra med en stor också (cirka 15x20 cm) Bred ut hälften av krämen, fyll på jordgubb- och rabarberkräm och sedan med resterande kex. Översta lagret ska vara kräm! Släta ut krämen, plasta in hela härligheten och låt formen stå i kylen i minst ett dygn.
Innan servering dekorerar du med färska jordgubbar, river lite citronzest över och kanske även några vackra blad.