Halstrad lax med soyaglace, pestopotatis och parmesanvispat smör.
Laxfilé med soyaglace
800 g laxfilé
3/4 dl brun farin
1 dl soya
2 msk balsamvinäger
1 dl sweetchilisås
Pestopotatis
1 kg små skrubbade färskpotatisar
2 dl färdig pesto (recept här nedanför)
200 gr smulad parmesanost
rostade hasselnötter
rivet skal från en halv citron
salt
svartpeppar
Pesto på trädgårdens grönska
200 gram gröna saker så som kirskål, nässlor, dill, bladpersilja och eventuellt lite basilika
50 g rostade solrosfrön
2 klyftor vitlök
1 dl olja
50 g parmesanost
salt & peppar
en liten skvätt vitvinsvinäger (tycker jag är gott men det är inte default utan ett tillval)
Parmesanvispat smör
100 gram rumsvarmt smör
0,5 dl fint riven parmesanost
30 gram kapris
skalet från en halv citron
eventuellt lite citronsaft
salt och svartpeppar från kvarnen
Laxfilé med soyaglace
Lägg laxsidan med skinnsidan nedåt i en form som tål grillvärme. Koka ihop alla andra ingredienser i en kastrull, till en simmig lite trögflytande sås. Häll såsen över laxen, salta och peppra, och så lägger du alltihopa på grillen. På med locket och låt hela härligheten gå där tills du har en innertemperatur på fisken på 52 grader. Det beror lite på hur varm din grill är men räkna med cirka 20 minuter. Det går även att laga denna lax i ugnen i 200 grader i ca 25 minuter Servera till den goda pestopotatisen.
Pestopotatis
Om du vill göra din egna pesto måste den vara klar innan du kokar potatisen. Sedan gör du så här: Koka potatisen hel, häll av vattnet och blanda sedan ner peston i den varma potatisen. Blanda även ned den smulade parmesanosten. Smaka av med salt och svartpeppar.
Pesto på trädgårdens grönska
Mixa alla ingredienser tills det blir en fin röra, smaksätt med salt och peppar. Späd eventuellt med mer olja om det blir för tjockt.
Parmesanvispat smör
Blanda alla ingredienser och rulla sedan en korv av smöret. Lägg in det i frysen eller kylen i minst 3 timmar innan servering.