kal-apple-och-rodlok-till-skinkmackan
Foto: Anette Rosvall

Kål, äpple och rödlök till skinkmackan

Medan du väntar på att julskinkan ska gå klart i ugnen, kan du med fördel passa på att göra dessa smarriga tillbehör. Den första skinkmackan kommer att bli episk vare sig du gör den med rödlöksmarmelad med tranbär eller hemgjord senap och picklade äpplen. Den gräddbräserade brysselkålen höjer julstämningen flera oktaver och gör varje människa glad.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Gräddbräserad brysselkål med citronzest, dijon och vitlök

300 gram brysselkål, delade i halvor
En klick smör
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 banancharlottenlök, finhackad
Zest och saft från en halv citron
En rejäl klick Dijonsenap
2 dl vispgrädde
0,5 dl Parmesanost, fint riven
Salt och svartpeppar från kvarnen

Rödlöksmarmelad med tranbär

4 msk matolja neutral
1 msk torkad timjan
4 rödlökar, fint skivade
0,25 dl strösocker
3 msk rödvinsvinäger
1 dl rödvin
Salt och svartpeppar
1 dl frysta tranbär

Fridas filmjölkslimpa

1 liter filmjölk
2 dl mörk sirap
8,25 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
2 dl rågkross
2 dl kokande vatten
1 ½ dl grahamsmjöl
1 dl rågmjöl
1 dl vetekli
1 ½ dl nötter och frön, valfria
½ dl torkad frukt, valfri
5 tsk bikarbonat
3 tsk salt

Hemgjord senap med brynt smör

2,5–3 dl senap

0,5 dl gula senapsfrön (35g / 1 påse)
0,5 dl bruna senapsfrön (35g / 1 påse)
1,5 dl vatten
2 tsk ättiksprit (12%)

4 msk brynt smör (50g smör)
2 krm lökpulver
2 krm vitlökspulver
1 tsk salt
2 msk honung

Picklade älsklings-äpplen

2-2-3 lag
4 st svenska syrliga äpplen (t ex Ingrid Marie)
2 dl ättika
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
3 dl vatten
En stjärnanis
En kanelstång
6 st nejlikor

Cajsa Wargs kryddskinka!

Cirka 3 kg rimmad skinka
2 tsk hela nejlikor
2 tsk kryddpepparkorn
2 tsk rosmarin
2 tsk mejram
5 st lagerblad

Du behöver också:
köttermometer
aluminumfolie

Så här gör du

Gräddbräserad brysselkål med citronzest, dijon och vitlök

Ni som tror att ni inte gillar brysselkål. Tänk om och gör rätt, ja det vill säga, på mitt sätt. Brysselkålen blir frasig och mjuk på samma gång och smakerna runtom är bara himmelska.

Rensa och dela brysselkål på hälften. Värm olja i en stekpanna och låt brysselkål, lök och vitlök få lite stekyta, innan du sänker värmen till låg och föser ner resten av ingredienserna. Blanda runt och låt grädden koka ner tills du bara har en kladdig kräm. Smaka av med salt peppar och eventuellt lite mer citron. Servera till allt på julbordet!

Rödlöksmarmelad med tranbär

Den här marmeladen är ypperlig på skinkmackan men fungerar även till en bit ost om man är på det humöret.

Marmeladen gör du så här: Ner med löken i en panna, låt den bli mjuk men inte fräst. Sedan skall resten av ingredienserna ner och småputtra tills vätskan kokat ner och blivit kladdig. Smaka av med salt och peppar och vänd till sist ner tranbär.

Fridas filmjölkslimpa

Den här limpan är enkel att göra och lika god att äta. Det blev en favorit på äldreboendet där jag jobbade som kock ett tag. Har hört att det fortfarande bakas och att det är döpt efter mig. Men i min familj heter den Fridas filmjölkslimpa.

Börja med att hälla det kokande vattnet över rågkrossen låt den stå och svälla i 10 minuter. Sedan blandar du ihop alla ingredienserna. Häller upp smeten i två avlånga brödformar (smöra dem om de inte har teflonbeläggning) Grädda i 180 grader i cirka 1 timma. Innertemperaturen skall vara 98 grader, då blir det perfekt.

Hemgjord senap med brynt smör

Visst är det kul att göra saker själv. En burk hemgjord senap är en finfin gåbort present - men lova att du gör minst två för du kommer att älska den här.

Lägg senapsfrön i en burk med vatten och ättiksprit. Låt det svälla i 1–2 dagar i rumstemp. Ett tips är att blötlägga senapsfröna i en burk som är tillräckligt vid för att en stavmixer ska gå i – då kan man mixa direkt i burken.

Lägg smöret i en kastrull och låt det brynas på medelvärme samtidigt som du vispar då och då. När smöret är ljust kopparfärgat och gyllene är det klart.

Grovmixa fröna + ättikslagen de ligger i och lägg i lökpulver, vitlökspulver, salt, honung och brynt smör. Mixa tills senapen blivit slät men ändå har en del frön kvar. Låt gärna senapen stå ett dygn innan den används så smakerna får komma till sin rätt. Servera förslagsvis till en knäckemacka med julskinka.

Picklade älsklings-äpplen

Det här är ett alldeles utmärkt sätt att ta hand om vinteräpplen. De blir söt-syrliga och smakar så gott på en macka med senap och skinka. Men fungerar även som tillbehör till fläsk eller fågel.

Skiva äpplena i så tunna skivor du bara kan. Lägg dem i en ren glasburk med lock. Koka upp lagen tills sockret smälter, lägg i kryddorna och häll den varma lagen över äppelskivorna.

Sätt på locket och låt svalna, ställ kallt och servera till julskinka, vört och senap.

Cajsa Wargs kryddskinka!

I min familj gör vi alltid Cajsa Wargs klassiska julskinka. Den klappas in med mängder av kryddor och örter och bakas i ugnen till önskvärd temperatur. Den är lika trevlig att servera på julbordet som på en buffé. Den första mackan är alltid godast. Speciellt med de tillbehör jag tipsar om här.

Värm ugnen till 175°. Spola av skinkan med kallt vatten. Ta bort eventuellt nät och skär bort svålen.

Stöt kryddorna grovt i en mortel. Gnid in skinkan med kryddblandningen. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i skinkan. Svep in den väl i aluminiumfolie.

Sedan ska den in i ugnen på en långpanna. Det tar cirka 50−75 minuter per kilo, alltså mellan 3 och 3½ timme, beroende på om skinkan är rund eller avlång. Skinkan är klar när termometern visar 72°.

Ta ut skinkan och låt den vila 15 minuter. Den första mackan på Fridas Fantastiska filmjölksbröd, hemlagad senap och picklade äpplen är värd att vänta på! Kyl sedan skinkan tills det är dags för julbord.