Foto: Anette Rosvall
kramig-kraftsoppa

Krämig kräftsoppa

Krämig kräftsoppa med langos, eller langos med krämig kräftsoppa, eller var och en för sig? Du bestämmer.

Recept: Anette Rosvall

Det här behöver du

4 förrättsportioner

1 kg kräftor med skal
1 gul lök, fint hackad
2 klyftor vitlök, fint hackade
2 morötter hackade i bitar
4 msk smör
4 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
1 liter fiskbuljong (eller vatten och en fiskbuljongtärning)
4 msk konjak
1,5 krm cayennepeppar
3 dl grädde
salt och vitpeppar  

Dekorera med

2 msk hackad gräslök (valfritt)
4 kvistar dill (helst krondill) 
och minst en klo per tallrik till garnering

Så här gör du

Om du använder frysta kräftor så tina dem först. Skala sedan dina skaldjur och lägg stjärtar och klor i en skål och förvara dem kallt under tiden du gör soppan.

Fräs skal, lök och grönsaker i en kastrull tills det doftar gott. Låt även tomatpurén fräsa med en stund. Häll sedan i konjak och även vin och buljong. Sjud i cirka 15-20 minuter och sila sedan av skal och grönsaker. Koka ner fonden till hälften och tillsätt sedan grädden, låt koka upp snabbt och smaka sedan av med salt och vitpeppar. Lägg ner kräftstjärtar och klor och låt allt bli varmt och gott innan du serverar med fint hackad gräslök och dekorerar med dillkronorna. 

Om du vill servera kräftsoppan med langos hittar du recept här: Langos med Västerbottensost, kantareller och picklad silverlök

Vintips

Patriarche Bourgogne Blanc Cuvée des Visitandines
Läs mer
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.