langos-med-hostens-smaker
Foto: Anette Rosvall

Langos med höstens smaker

Vad ska man ha på en langos, ja det kan diskuteras såklart. Här väljer vi Västerbottensost, kantareller och picklad silverlök. Det blev gott kan vi intyga!
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Deg 

en liten knopp jäst (som en fingernagel ungefär)
3 dl kallt vatten 
7 dl vetemjöl special (extra till utbakning)
100 gram kokad och skalad potatis
2 tsk salt 
frityrolja

Västerbottensostkräm

2 dl crème fraiche 
2 dl grovt riven Västerbottensost
20 gram brynt smör
salt och svartpeppar

Picklad silverlök 

1 dl socker
2 dl ättika
3 dl vatten 
2 st silverlökar i tunna skivor
1 lagerblad
några kryddpepparkorn

Kantareller (eller annan svamp)

500 gram rensad och finhackad svamp
2 stycken finhackade schalottenlökar
1 finhackad vitlöksklyfta
2 msk finhackad bladpersilja
smör
salt och svartpeppar

Så här gör du

Langos

Riv den kokade potatisen grovt och ställ åt sidan. Smula ner jästen i en degbunke och blanda ut med vattnet. Ner med riven potatis och mjöl och kör i degmaskin tills du får en fin och jämn smet som är lite kladdig. Ner med saltet i smeten och kör ytterligare ett par varv. Plasta bunken och låt stå i kylen över natten eller minst i fyra timmar. Dela upp degen i 8 delar och banka ut dem till valfri form, t ex ovala. Under tiden du bankar häller du olja i en kastrull eller stekpanna. Låt oljan bli 160 grader. Fritera nu degbitarna tills de är gyllenfärgade på båda sidor. Ta upp ur oljan och lägg att droppa av på en hushållshanduk eller på papper. Toppa dina langos medan de fortfarande är heta med Västerbottensostkräm, stekt svamp och picklad lök, nyriven svartpeppar, fint hackad gräslök och flingsalt.

TIPS! Var noga med att ha ett lock framme som täcker ytan ordentligt om olyckan skulle vara framme när du friterar, så att du snabbt kan täcka kastrullen med locket så syret försvinner. 

Västerbottensostkräm

Mixa alla ingredienser till ostkrämen, och ställ kallt. Du kommer att få en bredbar ostkräm som smälter mumsigt över den ljumna langosen. 

Picklad silverlök

Koka upp socker, ättika och vatten tillsammans med lagerbladet och pepparkornen, medan du väntar på det så skär du löken i så tunna skivor du bara kan, använd gärna en mandolin. När lagen kokat upp så drar du kastrullen från värmen och lägger ner löken och låter allt svalna.

Kantareller (eller annan svamp)

Låt svampen svettas i en stekpanna, tills vätskan har ångat bort, då är det dags att fösa ner löken och låta den svettas med svampen i några minuter. När det blir helt torrt i pannan igen lägger du i en knopp smör och låter lök och svamp bli glansiga av smöret och dra sedan pannan av värmen, smaka av med salt och peppar rör om. Klart. 

Servera gärna dina langos med en krämig kräftsoppa

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET