mustig-viltgryta-med-svamp
Foto: Anette Rosvall

Mustig viltgryta med svamp

Så här dags på året är det härligt att bjuda på något riktigt gott. Varför inte en viltgryta med svamp, hasselbackspotatis och syrlig getostkräm?
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

4-6 personer

Rödbetor á la Hasselback

1 kg rödbetor (jämna i storleken)
En skvätt olja 
Salt och svartpeppar från kvarnen 
100 gram smör 
2 vitlöksklyftor, i tunna skivor 
2 schalottenlök, i tunna skivor 

Dekoration 

50 gram krossade hasselnötter 
Färsk timjan 

Syrlig getostkräm

100 gram getost
1 dl färskost
1 citron, skal och saft
Salt och svartpeppar från kvarnen
Rör ihop till en krämig kräm!

Viltgryta 

800 gram viltkött i bitar 
400 gram valfri svamp 
400 gram rotselleri, fint hackad 
2 vitlöksklyftor, fint hackade 
1 stor gul lök, fint hackad 
3 dl rödvin 
4 msk tomatpuré
6 msk viltfond
2 dl vispgrädde 
4 msk vinbärsgelé
1 tsk enbär, krossade 
1 nypa timjan, torkad
Salt och svartpeppar från kvarnen 
Smör till stekning

Så här gör du

Rödbetor á la Hasselback

Sätt ugnen på 175 grader, skåra tunna skivor i rödbetorna men inte hela vägen igenom. TIPS! Lägg två ätpinnar på var sida om rödbetan när du skär så blir det lättare att göra rätt. Skiva även vitlöken och schalottenlöken tunt. 

Smörj rödbetorna med smör och salt. Stick sedan ner de tunna skivorna av lök och vitlök i skårorna, se gärna till att smör och salt också följer med ner. Lägg nu rödbetorna i en ugnsfast form. Lägg ytterligare lite smör på varje rödbeta och mal svartpeppar på toppen. 

Ställ betorna i mitten av ugnen och låt dem gå i cirka 45 minuter eller tills de blivit mjuka och medgörliga. Ös dem gärna med smör under tillagningen. Toppa med syrlig getostkräm, dekorera med krossade rostade hasselnötter och färsk timjan vid servering. 

Viltgryta

Börja med att skära köttet i ganska stora kuber – cirka 2x2 cm – och bryn sedan köttet i omgångar i en stekpanna. När du är klar med köttet vispar du ur pannan med 1 dl vatten, låt stå en liten stund.  

Dela svampen, hacka rotselleri, lök och vitlök fint. Värm olja i en stekgryta och fös ner svamp, lök och rotselleri i den varma oljan och låt dem bli mjuka och medgörliga. Ner med tomatpurén så att den också får bli varm och god. 

Sedan är det dags att hälla på vattnet från stekpannan, rödvinet och fonden. Därefter langar du ner köttbitar, enbär och timjan i grytan. Låt alltsammans koka i cirka 30 minuter och fyll sedan på med grädde och vinbärsgelé. Låt nu alltsammans koka tills köttet är mört. Smaka av med salt och peppar. 

Servera med rödbetor a´la Hasselback och syrlig getostkräm.

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET