pinsa-med-topping-2-sorter
Foto: Anette Rosvall

Pinsa med topping - 2 sorter

Pinsa är som ett kärleksbarn mellan pizza och focaccia. Ett lite fluffigt seg-frasigt bröd som du toppar med allt som du tycker är gott. När du varit ute och åkt skidor eller skridskor kan det vara skönt att matlagningen går fort. Till mina Pinsa med topping köper du färdiga pinsabröd och toppar med fritt valt smarrigt.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Det här räcker till 2 hungriga eller som
plockmat till cirka 6 personer.

Svamp & Salvia 

200 gram skogschampinjoner, fint skivade och stekta 
2 vitlöksklyftor
1 dl mascarpone 
0,5 dl parmesan, fint riven
några droppar tryffelolja (om du vill) 
10 blad färsk salvia
svartpeppar och salt 

Tomat & mozzarella  

- Tomatsås
2 st tomater på burk 
1 kruka basilika
1 stor finhackad gul lök
50 gram selleri, fint hackad 
5 vitlöksklyftor, först bankade och sedan grovt hackade
6 msk tomatpuré
2 nypor chiliflingor
salt och svartpeppar för att smaka av 
ev en nypa socker

Topping

cirka 150 gram mozzarella
1 dl fint riven parmesan 
Servera gärna med några skivor prosciutto
och färska basilikablad 

Så här gör du

Svamp & Salvia 

Börja med att fräsa salviabladen i olja tills de blir frasiga, lägg dem åt sidan. Sedan är det dags att skiva lök och svamp fint samt steka i olja tills svampen får färg. Ta nu bort omkring 10 av de finaste svamparna för dekoration. Resten mixar du tillsammans med mascarpone, hälften av parmesanen och tryffelolja. Smaka av med salt och peppar.

Bred krämen över brödet. Strö över resten av parmesanen och grädda i 250 grader i cirka 5-7 minuter beroende på hur het din ugn är.

När brödet är varmt och gott lägger du på svamp och salviablad, smaka av med salt och peppar. Innan du serverar ditt pinsabröd kan du med fördel slänga på lite picklade silverlök. Receptet hittar du här >> 

Tomat & mozzarella

- Tomatsås
Receptet på tomatsås räcker till mycket. Till din Pinsa behöver du bara cirka 0,5 dl. Men gör den här tomatsåsen ändå, spar, frys in och njut till pasta, pizza eller lasagne vid ett senare tillfälle. 

Så här gör du: Ner med vitlöken i det fräsande smöret. I med resten av ingredienserna och låt det puttra under lock på svag värme (det blir godast om du låter den puttra i flera timmar). 

Läs instruktionerna på ditt pinsabröd och sätt på ugnen. Jag satte min på 250 grader. Lägg ditt pinsabröd på en plåt, bred över några matskedar tomatsås. Strö den rivna parmesanosten över tomatsåsen.

Skär mozzarellan i skivor och tryck till dem lite mellan hushållpappar så de tappar lite vätska. Lägg dem på brödet och skjutsa in härligheten i ugnen.

När den är klar (efter cirka 5-7 minuter beroende på hur het din ugn är) så lägger du den på en skärbräda och serverar med prosciutto och dekorerar med färska basilikablad.