sherrymarinerad-hogrev
Foto: Anette Rosvall

Sherrymarinerad högrev

Att grilla ädelt kött är ingen konst, men bitarna som kräver lite mer arbete ger också finfin utdelning.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Till 6 personer behövs cirka 1,2 kilo högrev

Marinad 1 

2 gula lökar
4 krossade vitlöksklyftor
4 msk oxfond (eller 2 buljongtärningar)
6 svartpepparkorn
2 lagerblad
2 dl torr sherry
vatten

Marinad 2

4 krossade vitlöksklyftor 
5 msk flytande honung
1 msk sambal oelek 
cirka 4 dl BBQ sås, hemlagad eller köpt
0,5 dl olja
1 dl torr sherry

Stevens kålsallad

1 kålhuvud
Dressing
3 dl vispgrädde (ovispad)
2 msk vitvinsvinäger
saften och skalet från ½ citron
2 vitlöksklyftor, rivna
1 dl fint riven parmesanost
salt och svartpeppar

Så här gör du

Här har jag förkokat och sedan marinerat en bit högrev med sherry innan tillagning. Köttet får en god smak och blir så mört att det smälter i munnen. Servera tillsammans med ugnsbakad potatis, BBQ-sås, ketchup och tomatillossalsa.

Marinad 1

Lägg köttet i en stor kastrull, fyll på med alla ingredienser till marinad 1, fyll sedan på med vatten tills det täcker köttet. Lägg på ett lock och koka sakta i cirka 1 timme. Låt svalna. 

Marinad 2

Blanda ihop alla ingredienser och häll över köttet. Se till att marinaden täcker allt och låt stå kallt, helst över natten, men minst 2 timmar. 

Grilla köttet på indirekt värme. Var noga med att vända köttet så att det får en jämnt grillad yta. När det är klart smaksätt med salt och peppar från kvarnen och serverar det sedan med någon sorts potatis, Stevens kålsallad, såser och röror. 

Stevens kålsallad

Häll grädden i en skål, blanda i vitvinsvinäger samt skal och saft från citronen och den rivna vitlöken. Låt stå framme i rumstemperatur tills dressingen blir tjock. Vänd ner parmesanosten och smaksätt med salt och svartpeppar. Hyvla eller skär kålen i ultratunna skivor och massera ner den tjocka dressingen. Smaka av, njut!

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET