ett-glas-bubbel-och-tilltugg-aperitivo
DrinkInspiration

Ett glas bubbel och tilltugg = aperitivo!

Italienarna gör det. Fransmännen likaså. Spanjorerna tycker också om det.
Att ta en aperitivo alltså! Vi svenskar har börjat göra det också. Ta en drink innan maten. Eller kanske en liten aw - after work - när man slutat jobbet. Ett trevligt sätt att ses innan middagen.

Aperitivos historia
Ordet aperitivo har sitt ursprung i latinets aperire - att öppna. Och visst är det ett sätt att öppna upp aptiten, öppna upp för umgänge och för att öppna upp för en bra kväll. 
I Frankrike kallas det för apéritif och betyder just en drink, en slags aptitretare. I Italien innebär en aperitivo både dryck och tilltugg. Gärna i form av rostade nötter, oliver, kanske lite skinka och salami och något bröd. Beställer du in en aperitivo i Italien gäller det alltså att ha aptit! Och inte minst lämna utrymme för middagen. 

En aperitivo-drink ska inte vara för stark - kvällen ska ju inte börja och sluta där. Vanliga drinkar i Italien består ofta av någon form av mousserande vin - som prosecco - mixat med en bitter. Vermouth är väldigt populärt och andra örtbaserade likörer med låg alkoholhalt. Vanliga ingredienser i en aperitivo är bland annat malört och någon form av citrusfrukt som till exempel pomerans. Tillsammans med lite mousserande vin eller mineralvatten blir det en uppfriskande och läskande drink. 

Ny tradition i Sverige?
Vi svenskar är aldrig sena med att anamma traditioner. Idag ser man många restauranger som erbjuder någon form av aperitivo. Det kan vara några timmar på tidig eftermiddag med bra priser på ett glas bubbel, öl eller vin i baren med gratis snacks som charkuterier, oliver och chips. 

Idag finns det flertalet alternativ på Systembolaget i form av färdigblandade drinkar. Allt du behöver är en flaska bubbel, tilltugget och trevligt sällskap. Aperitivon kan starta. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 17 Mar 2020