
24 oktober – Ett bubblande datum
Den 24 oktober uppmärksammas World Champagne Day eller Champagnens dag, en dag tillägnad en av världens mest ikoniska drycker. Syftet är inte enbart att höja glasen i en festlig skål, utan också att hedra den kultur, det hantverk och den långa tradition som gjort champagne till en symbol för elegans och firande.
Champagnens dag
Champagnens dag infaller varje år den fjärde fredagen i oktober, då vinälskare världen över riktar uppmärksamheten mot det mousserande vinet från norra Frankrike. Det är ett tillfälle att stanna upp, uppskatta drycken i glaset och reflektera över det omsorgsfulla arbete som ligger bakom varje flaska från denna världsberömda vinregion.
Champagnens brokiga resa genom tiden
Champagne har inte alltid varit den lyxdryck vi förknippar med fest och elegans. Från början sågs bubblorna som ett misslyckande, de kallades till och med för ”paddögon” i Frankrike och ansågs genanta att servera. Med tiden ändrades synen, och det som en gång var oönskat blev i stället vinets största kännetecken.
På 1700-talet var flaskorna så sköra att de ofta exploderade under trycket från bubblorna. I vinkällarna bar arbetarna järnmasker och metallbrynjor för att skydda sig från glassplitter. Det är en påminnelse om att champagnens elegans har en dramatisk historia.
En central gestalt i utvecklingen var munken Pierre ”Dom” Pérignon. Han uppfann inte champagnen, men genom sitt arbete i vingårdarna och med druvsorterna bidrog han starkt till att forma den dryck som idag blivit en symbol för firande världen över.
En annan viktig milstolpe kom 1874, då Madame Pommery lanserade världens första brut-champagne. Fram till dess hade all champagne varit söt, ofta med över 150 gram restsocker per liter. Genom att introducera en torrare stil förändrade hon helt spelreglerna och banade väg för den champagne vi dricker idag.
Varför förknippas Champagne med firande?
Champagne har inte alltid varit allas dryck, men redan på 1700-talet hade den gjort succé vid de europeiska hoven. När lagen som förbjöd flasktransporter avskaffades 1728 banades vägen för de första champagnehusen. Köpmännen spred drycken bland kungligheter och aristokrati i London och Paris, och snart var champagne lika med fest, dekadens och lyx.
Under 1800-talet förändrades bilden. Den växande medelklassen ville ta efter överklassens vanor, och mousserande champagne blev alltmer efterfrågad. Så småningom började den också dyka upp i nya sammanhang: som symbol för seger i sportens värld och som självklar följeslagare vid stora firanden. Att spruta champagne på vinnarpodiet i Formel 1 är idag en tradition, men samma bubblor skålas även i på nyårsafton, bröllop och födelsedagar.
Att det blev just champagne som fick denna roll är ingen slump. Drycken är exklusiv, men samtidigt sprudlande och lekfull. Bubblorna i glaset förkroppsligar fest och glädje! Det gör att champagne än idag är den självklara drycken när något ska firas.