har-storleken-betydelse
Inspiration

Har storleken betydelse?

Jo, i alla fall när det kommer till en middag med vin. Ställ fram en flaska av magnumstorlek och du imponerar på dina gäster. Men vet du vad de ännu större flaskorna heter?

I Champagne är storleken extra viktig. Där har man till och med satt namn på respektive flaskstorlek. Vet du hur mycket vin en flaska Jeroboam innehåller? Eller en Salamanazar? Svaret är: mycket! En vanlig mitt-i-veckan-vardag kanske det däremot räcker med en piccolo.

Kom-ihåg-lista för flaskstorlekar

  • Först ut är den vanliga flaskan som innehåller 0,75 liter.
  • Magnumflaskan innehåller det dubbla, alltså 1,5 liter.
  • Den följs upp av Jeroboam som rymmer 3 liter.
  • Nästa steg blir Rehoboam med 4,5 liter bubblor.
  • Vill man ha mer är det Methusalem som gäller med sina 6 liter.
  • För ett riktigt stort kalas kanske man vill ha en Salamanazar på 9 liter – eller varför inte slå på stort med 12 liter och en Balthazar.
  • Sist, men knappast minst, är Nebukadnessar som rymmer hela 20 helflaskor, alltså 15 liter.

Enklare med en enda stor flaska
Fördelen med stora flaskor är så klart storleken. De räcker till många glas och gäster. Det är praktiskt dessutom – istället för att öppna två, tre flaskor räcker det med att du anstränger dig en enda gång!

Även smaken påverkas av storleken
En magnumflaska mognar mer långsamt än en mindre flaska. Detta beror helt enkelt på att utrymmet i flaskan är större. Vinet kan alltså unna sig att ta mer plats, breda ut sig och mogna i sin egen, långsamma takt. Magnum är en bra storlek för lagring med andra ord. Vill du istället ha ett vin som inte ska lagras lika länge, satsa på halvflaskor! En halvflaska champagne är i regel mer drickfärdig och mogen än en större flaska. 

Ingen skugga över den lilla flaskan!
En halvflaska på 375 ml (eller mindre) kan vara pricken över i en grå måndag. Perfekt för paret som bara vill ha ett glas vin att förgylla vardagen med. Eller varför inte börja middagen med en liten flaska vitt för att sedan fortsätta med rött i samma storlek? Vill du bara ta ett glas på egen hand, räcker det gott med en piccolo-flaska som innehåller 18,75 ml, vilket motsvarar ett stort glas vin. 

Fler kvalitetsviner på mindre flaskor 
Systembolaget har börjat efterfråga fler flaskor av halvstorlek (375 ml). Numera hittar man fina kvalitetsviner av mindre storlek på hyllorna. Varför inte köpa hem olika sorter och göra en provning? Vårt förslag är även en provning av samma vin fast på olika flaskstorlekar. Är det någon skillnad egentligen? Storleken sägs ha betydelse, men i slutändan är det du som avgör.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 19 Mar 2019