hetta-i-asiatisk-mat-kombinerat-med-vin
Inspiration

Hetta i asiatisk mat kombinerat med vin

Visst är det gott med chili, heta kryddor och mat med sting. Men hur ska man tänka om man vill kombinera maten med vin?

Röd chilifrukt. Habanero. Jalapeño. Curry. Garam masala och piri piri. Listan kan göras lång på kryddor och blandningar med mycket smak och inte minst hetta. Exotiska och spännande smaker som är långt ifrån vårt eget skandinaviska och mer milda kök. Kanske är det därför vi har välkomnat alla dessa kryddor och ingredienser i våra hem. Och gärna hämtar hem från lilla thai-kiosken runt hörnet. 

För gott är det, och värmande inte minst. Däremot är heta rätter lite knepigt när det kommer till kombinationen med dryck. De flesta föredrar en kall öl till sin curry eller heta wok. Särskilt i länder med ett lika hett klimat. 

Fast om man prompt vill ha vin till då? 

Då kan vi börja med att välja bort några stilar. Regeln att kraftfull mat, som grytor, långkok och grillat kött kräver ett likadant rött vin är bra att ha i åtanke. Men asiatiskt mat är sällan kraftfull. Den är istället het, kryddig och smakrik. Många gånger baserad på grönsaker och fågel eller fisk. Då går ofta röda viner bort. Särskilt vintypen med tanniner - strävhet - och stram syrlig frukt. Viner och andra drycker med bubblor är också bra att undvika. Bubblorna kan reta smaklökarna och riva till i svalget. Spara alltså på bubblorna till ett annat tillfälle. 

Välj istället ett vin med mjuka tanniner och gärna lite sötma om det ska vara rött. Här kan en del typer av zinfandel passa in, även saftig beaujolais, fruktig pinot noir och vissa stilar av ripasso. Druvan i sig är inte alltid det viktigaste, snarare smakstilen på vinet. Tänk också på att servera det röda aningen svalt, så upplevs det mer mjukt och snällt. 

Vita viner med hög syra och viss sötma är däremot en smaktyp som ofta passar bäst. Gärna en riesling av typen kabinett, eller ännu hellre en spätlese som har en naturlig fruktsötma. Här kan man hitta flera fina exempel från framför allt Tyskland. Särskilt från distriktet Mosel med sin långa tradition av att framställa rieslingviner i en naturligt söt och uppfriskande stil.

Den naturliga sötman i vinet kommer linda in hettan i maten. Våga prova till allt från en het wok med chilifrukt, till en fyllig nudelsoppa, vietnamesiska vårrullar och gärna en krämig curry i kokosmjölk. Även om vinet har en viss sötma finns där samtidigt en pigg syra som skär igenom hettan och sältan i maten. Syran gör också att måltiden upplevs fräschare. Samt lockar till ännu ett litet glas. 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 17 Mar 2022