italien-i-vara-hjartan
Inspiration

Italien i våra hjärtan

När vi reser till Toscana, njuter vi av maten, gästfriheten och naturligtvis vinerna. 

Toscana är ett av Italiens mest populära och välkända vindistrikt. Här finns allt. Historia, böljande vinfält, cypresser och pittoreska småbyar med kullerstenar och den ena trattorian efter den andra som serverar dignande fat med skinka, ångande pasta och bistecca fiorentina. Med maten kommer så klart vinet. Ingen italiensk måltid utan vin. 

Tidlöst och ursprungstypiskt 

Ett av de mest tidlösa och ursprungstypiska vinerna från Toscana är Chianti. Ett vin som ofta görs på sangiovese – den mest odlade druvan i området. Även en av de mest odlade i hela landet. 

Samma druva hittar vi i Governo La Bestia Toscano. Där får den också sällskap en av liten andel av lokala druvan colorino. Den används främst för att ge vinet lite mer färg, vilket syns på namnet. 

Governo La Bestia Toscano välkomnar oss med generösa dofter och smaker av saftiga plommon, körsbär, solvarma skogsbär och smakrika örter som rosmarin och timjan. Örter som växer vilt i naturen i Toscana. Det är fylligt och på samma gång mjukt och inställsamt med silkiga tanniner. 

Vad är Governo?

Governo är en gammal vinmakarmetod som uppfanns för flera hundra år sedan, troligtvis i Toscana. Den innebär att man låter en del av druvklasarna hänga kvar på rankorna, därmed får man en naturligt högre sockerhalt. Om jäsningen av ett vin stannar upp, kan man genom att tillsätta de halvt torkade druvorna få igång jäsningen igen. Man hjälpte alltså jäsningen och jästcellarna på traven tack vare den stora koncentration av socker som fanns i druvorna. Nytt socker i vinet gav jästen ny kraft och vips, så var jäsningen igång. Governo-metoden var född. 

För en governo låter man dock inte druvorna torka helt, som vid appassimento-metoden. Den metod som tillämpas då man ska framställa en Amarone till exempel.

Maten på tallriken – matchat med Governo

Njut av Governo La Bestia till hemgjorda hamburgare, direkt från grillen. En bättre köttbit med klyftpotatis. En välfylld charkbricka med salami, skinka, hårdostar och en klick marmelad. Varför inte en hederlig bolognese som puttrat riktigt länge? Kan passa fint en regnig dag i sommar.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 27 Jul 2022