
Italiens sommarinspiration: Limoncello.
Italien. Ljudet av vågor som slår mot en stenig kust, doften av citronlundar i kvällssolen och ett immande glas aperitivo i handen. Kanske serveras ett fat med rykande varm och färsk gnocchi, toppad med drivor av parmesan, så småningom? Italien är inte bara ett land – det är ett sinnestillstånd, särskilt på sommaren.
Citronen – en symbol för Italien
När den italienska sommaren slår ut i full blom vibrerar luften av värme. På klipporna vid Capris kust klirrar glasen på terrasserna medan solen långsamt sjunker ner i Medelhavet. Här har citronen en nästan helig status inte bara som frukt utan som symbol för svalka, elegans och tradition. Den ikoniska sfusato amalfitano-citronen som bara växer i södra Italien finner vi i andlöst vackra terrasserade citronlundar på bergssidor med utsikt över det glittrande Medelhavet. Den levererar dessutom flyktig, aromatisk eterisk olja vars dofter förföriskt stiger upp i luften. Citronen är en viktig råvara i området och en ingrediens i gelato, men även många klassiska italienska desserter som delizia al limone och citronricottakakor. Dessutom ger den friska, syrliga toner i drycker, som känns som ett svalt andetag när solen står som högst. Sfusato – namnet – syftar på citronens avlånga, spolformade utseende.
Örter och citron i kombination
Kanske är vi här i Norden mest bekanta med en populär exportvara på de berömda citronerna – den friska Limoncellon. Gyllengul, sötsyrlig och gärna serverad iskall i små glas efter middagen, smakar denna älskade likör som en koncentrerad italiensk sommarkväll. Men citronen får också glänsa i andra sammanhang: i drinkar som spritz med en twist, i syrliga sorbetcocktails, eller blandad med prosecco för en lätt bubblande aperitivo. Många barer längs Amalfikusten leker också med klassiska italienska örter som basilika, rosmarin och timjan, för att ge citronens friska sting en örtig balans.
Tillsammans med citronens fokuserade fräschör skapas drycker som både svalkar och väcker livsandarna – perfekta följeslagare genom lata eftermiddagar, ljumma nätter och semesterdagar, som doftar blommande olivlundar, aromatiska örtträdgårdar, saltstänkta stenar och solmogen frukt.