korkade-viner-vad-gora
Inspiration

Korkade viner – vad göra?

Tyvärr stöter man på dem ibland. Defekterna. Felen som gör att ditt vin doftar och smakar konstigt, gammalt och surt. Det är inte mycket man kan göra åt detta. Du kan absolut dricka upp vinet - det finns inget farligt med vindefekter - men däremot är det ingen välsmakande upplevelse. 

Vilka är de vanligaste defekterna i ett vin?
Korkdefekt är det vanligaste felet. I detta fall (fel) doftar och smakar vinet gammal fuktig källare, kartong eller helt enkelt; kork. Felet, även kallat TCA, trikloranisol, är ett ämne som bildas när barken från korkträden behandlas med klorämnen. Det är inte farligt.

Korkdefekt kan uppkomma i olika grader. Sen är det också så att en del inte känner att vinet har en korkskada, medan andra personer känner minsta lilla doft. Korkindustrin utvecklas ständigt och tack vare bättre kvalitet på korkarna blir också defekterna färre. 

Oxidation är också en defekt som kan ha med korken att göra. I detta fall får vinet en oren doft och smak av äppelskrutt. Felet uppstår när vinet har kommit i kontakt med syre. Det syns tydligt på färgen; de vita vinerna blir gyllengula/bruna och de röda får en mer tegelbrun ton. Ibland kan det bero på en dålig kork som inte håller tätt. En del viner ska dock vara oxiderade, som sherry och madeira till exempel. 

Ättikssyra/vinäger även kallat etylacetat är en annan defekt. Den känns lätt igen tack vare den tydliga doften och smaken som påminner om vinäger och Salubrin. 

Vad gör man med ett vin som är defekt? 
Defekta viner kan du lämna tillbaks till Systembolaget. De tar emot defekta viner så länge 1/3 av innehållet är kvar i flaskan. Förklara vad som är fel, lämna dina uppgifter, så får du pengarna tillbaka.

Vinsten och mognadsfällningar, vad innebär det?
Vinsten och mognadsfällningar har du kanske läst om eller sett i vinflaskan. Det är inga defekter, men det kan ändå vara bra att ha koll på vad det är.

Vinsten kallas också för kaliumvätetartat. Det uppkommer när syran i vinet förenar sig med kalium som finns naturligt i druvan. Stenarna ser ut som små kristaller och bildas fram för allt när vinet kyls ner. Vinsten är lätt att ta bort med hjälp av dekantering till karaff, eller om du använder ett filter.

Mognadsfällningar uppstår framför allt i mogna viner och viner som inte har filtrerats. Det är sediment och färgpartiklar som ser ut som flagor och nästan lite ”smuts” i flaskan. Även här kan man ta hjälp av en karaff eller bara låta flaskan stå upprätt en tid, så samlas fällningen i botten.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 26 Mar 2019