lakrits-och-vinprovning
Inspiration

Lakrits- och vinprovning

Silkeslena bomber och svarta små granater av smakupplevelser. Tips på goda kombinationer med lakrits och vin.

CHAMPAGNE
Provningen kan inledas med Pommery Blanc de Blancs. Till detta serverades en rumstempererad och mycket krämig brie, tunna skivor surdegsbröd ihop med en lakritsmarmelad – en riktigt kul aperitif-snackis för den som gillar lakrits och champagne. 

Vin: Pommery Blanc de Blancs
Lakritsmarmelad

VITT VIN
Ett friskt & fräscht vin gjort på druvan sauvignon blanc från franska Domaine Lalande kombinerade vi med en söt lakrits, vilket blev perfekt ihop med tonerna av svartvinbärsblad och de fruktiga aromerna i bra kombination med den markerade syran i vinet. Det roliga här är att det inte gör något att lakritsbiten är söt – vilket inte borde funka till ett vitt, torrt vin. Men lakritsen, och dess örtighet hittar sina egna vägar…

Vin: Domaine Lalande Sauvignon Blanc
Söt och mjuk lakrits

RÖTT VIN
Domaine Lalande Réserve Merlot från Frankrike möter upp extra bra till mjölkchokladbollar med saltlakrits i mitten. Smakerna av choklad och lakrits ihop vägde upp perfekt mot frukten i vinet och den sälta som kryper fram på slutet.

Vin: Domaine Lalande Réserve Merlot
Lakrits: Det finns olika sorter att välja mellan, hård, mjuk eller krispig… fråga i butiken.

MADEIRA
Avslutningsvis, som mångas favoritkombination till lakrits, var de rika smakerna från Saint John Madeira med smak av lätt brända mandlar och choklad i drycken ihop med lakritsen – en kombination som gjorde att gommen exploderade i välbehag. 

Här, med madeiran, blir det söta en smakbärare och du kan även tänka på att matcha madeiran till en mängd andra olika godsaker t ex toscakaka, crème brûlée, nötiga hårdostar. Men håller vi oss till lakrits så testa gärna att servera madeiran till en skål fylld med kvalitetslakrits t ex saltkaramell, finsk mjuk lakrits med mjölkchoklad runt, rökta lakritsfiskar – eller koka din egen lakritskola som du gör på grädde, socker, sirap och lakritspulver. 

Vin: Saint John Madeira
Lakrits: Fråga i butiken eller plocka bara ihop en mix själv och prova dig fram.

Läs mer om kombinationen lakrits och vin »


 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 22 Sep 2020