med-smak-av-sommar
Inspiration

Med smak av sommar

Vinlistan rekommenderar vin till sommarmaten. Läs våra tips och inspireras.

Äntligen är det sommar och semestertider. Dags för långa lediga dagar utan en massa måsten. Det enda måstet – bestämma vad det blir till middag ikväll. Och vilket vin som passar till.

Sommaren bjuder också in till kalas och spontana grillkvällar. 

Inled gärna grillkvällen med något bubbel. Servera vinet till enkla tillbehör som salta chips, nötter eller snittar med räkor eller rom. 

Till förrätt vill man helst ha något somrigt och enkelt. Varför inte en hemgjord skagenröra. Eller en skiva gravad lax och gravlaxsås. Perfekt till ett uppfriskande vitt, gärna gjort av riesling, grüner veltliner eller chardonnay utan fatkaraktär. 

Tid för varmrätt och dags att sätta igång grillen. En svensk sommar utan att grilla – det är ingen svensk sommar. Här kan du med fördel välja ett rött vin, av den lättare och friskare typen. Till exempel ett vin på den populära druvan pinot noir. Druvan som alla vinmakare och vinodlare älskar – i alla fall att njuta av. Men den är rätt känslig och kräver mycket omsorg och arbete ute i vingårdarna. Den trivs främst i svala klimat. Därför är det kända området Bourgogne, i Frankrike, en av druvans bästa växtplatser. Där finns också några av de mest åtråvärda och dyra vinerna på pinot noir. 

Men Bourgogne är inte ensamma om att odla pinot noir. Druvan odlas världen över, så länge klimatet är rätt. Det är det på Nya Zeeland. Särskilt på sydön och i regionen Central Otago. Här kan man hitta konkurrenskraftiga viner till bra priser med härliga aromer av körsbär, hallon och örter. 

Tyskland är också ett rödvinsland att räkna med numera, särskilt när det kommer till pinot noir. Där går vinerna ibland under det lokala namnet spätburgunder. I Tyskland trivs pinot noir främst i mer svala områden som Ahr i nordväst, och Baden i sydvästra delarna av landet. 

Pinot noir passar till både kött, fågel och fisk. Särskilt med smakrika tillbehör som grillade grönsaker, svamp, rödvinssåser och aromatiska örter. Ett perfekt rött under sommaren med andra ord, om man inte vill ha ett allt för fylligt eller tungt vin. 

Servera gärna pinot noir i stora kupor, då kommer alla fräscha aromer och den fina syran fram. Låt vinet också vara lätt kylt, en temperatur mellan 10 och 12 grader är ofta en bra tumregel för pinot noir. Stoppa in flaskan i kylen en varm sommardag. Ta fram den en halvtimme innan middag och njut. Länge. 

Tips på vin till sommarmaten:

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 30 Maj 2022