rose-till-sommarmaten-tips-och-fakta-om-rosevin
Inspiration

Rosé till sommarmaten – tips och fakta om rosévin

Många roséviner finns förvisso på hyllorna året om, men det är ändå något speciellt med ett glas sval och uppfriskande rosé under sommaren. Det är nu som försäljningen av allt rosévin går upp, för att sedan sakta gå ner framåt hösten. 

Ljusrosa favoriter

Det är inte så konstigt egentligen. Rosévin, särskilt de ljusrosa varianterna från södra Frankrike, är som skapade för sommarens mat. Lat mat som sallader, kanske med en bit krispig vattenmelon eller sötsyrlig vit persika. Plock som kallskuret, kallrökt lax, rökta räkor och svalkande gazpacho. Kanske en klassisk sallad nicoise med tonfisk eller grillade stora räkor och grönsaksspett. Mat som vi gärna serverar till vår rosé Côté Mas Rosé Organic. 

Ekologiska druvor från södra Frankrike

Côté Mas Rosé Organic görs på uteslutande ekologiska druvor, odlade i Languedoc-Roussillon, Frankrikes största vinområde. Där produceras framför allt kraftfulla röda viner och en del starkvin. Men de senaste åren har man sett en ökad efterfrågan på både vitt vin och även rosé. Vanliga druvor i området är bland annat carignan, syrah, mourvèdre och cinsault för röda viner. För vita odlas främst grenache blanc, clairette och picpoul bland annat.

Två av dem - mourvèdre och syrah - hittar vi i nya årgången av Côté Mas Rosé. Två värmetåliga druvor. Mourvèdre är en kraftfull druva som kan ge smaker av vilda örter, svarta oliver och skogsbär. Syrah har också bra frukt, som plommon, björnbär, en del peppriga inslag och toner av viol. Trots att vinet är ljust rosa i färgen har det alltså gott om kraft och djupa drag av torkade örter, viol, blodapelsin och skogshallon. Årgången 2021 var dessutom en riktigt fin årgång, som gav balanserad och sval frukt.  

Vinproducenten – Domaines Paul Mas  

Bakom vinet hittar vi firman Domaines Paul Mas, som varit verksam inom vinbranschen sedan 1800-talet. Idag drivs egendomen vidare av Jean-Claude Mas, som producerar vin i flera olika regioner inom Languedoc-Roussillon. Vill du läsa mer om vingården så hittar du deras hemsida här.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 02 Jul 2022