skala-med-richard-juhlins-alkoholfria-bubbel
Inspiration

Skåla med Richard Juhlins alkoholfria bubbel

Det finns många tillfällen då drycker med alkohol inte passar in. Men det går faktiskt att njuta av bubblande dryck ändå. 

Alkoholfria alternativ ökar sakta men säkert på Systembolaget. Från att ha varit några enstaka viner, finns det numera ett relativt stort urval i sortimentet. Must, cider, smaksatta juicer och även mousserande viner hittar man idag på både bolagshyllorna och även på många restauranger. 

Har du en bjudning hemma är det inte så dumt att kunna erbjuda ett alternativ utan alkohol. Bilkörning kanske väntar, eller så kanske gästen helt enkelt vill vara utan vin den dagen. Anledningarna kan vara många. 

En hel del alkoholfria viner upplevs ofta som relativt söta. När det däremot kommer till mousserande viner får man både friskheten, bubblorna och samtidigt en pigg syra på köpet. Minus alkoholen då. 

Alkoholfritt med Richard Juhlin

Richard Juhlin, som är en av de främsta champagneexperterna i världen, han kan bubblor! Först och främst traditionell champagne. Men även han har efterfrågat ett vettigt och smakrikt mousserande vin med noll procent alkohol för att kunna servera gott alkoholfritt i festliga sammanhang. Han valde att inte vänta utan ta tag i projektet själv. Tack vare sin långa erfarenhet och stora kontaktnät har Richard tagit fram ett välgjort och fräscht mousserande vin. Det är en så kallad blanc de blancs, ett vitt vin gjort på 100 procent gröna druvor. Så heter det i alla fall på bubbelspråket. I detta fall består det av enbart chardonnay. Frukten kommer från odlingar i södra delarna av Frankrike. Det varma klimatet ger druvorna en lång och fin mognad och stora skördar. 

I smaken hittas toner av citron, grapefrukt, lime och bara en nyans av fruktsötma. Stilen är mjuk och krämig med bubblor som stannar kvar länge. 

Tack vare sin fräschör och torra stil är Richard Juhlin Non Alcoholic Blanc de Blancs en utmärkt aperitif som ser till att få igång aptiten. Den får mer än gärna följa med till förrätten och småplocket också. Servera den väl kyld till råraka med rom och klassiska tillbehör. En lätt sallad inspirerad av sommaren med färska räkor eller lax. Små kanapéer fyllda med skagenröra. Även en hederlig grekisk sallad med fetaost kommer passa fint. 

Vinet finns på Systembolaget och även i dagligvaruhandeln.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 02 Jul 2022