
Eko-, bio- och naturvin. Vad är skillnaden?
Det kan bli förvirrande med många olika termer som används för att beskriva hållbara viner, vad är egentligen vad när det gäller eko- bio- och naturvin? Vi förklarar.
Ekologisk vinodling
Ekologisk vinodling innebär i princip att man undviker syntetiska bekämpningsmedel, konstgödsel och genmodifierade (GMO) organismer. I stället använder sig vinodlarna av naturliga metoder för att skydda vinrankorna mot sjukdomar och skadedjur, till exempel genom biologisk mångfald, kompostering och gröngödsling. Målet är att skapa och upprätthålla en frisk jordmån och ett hållbart ekosystem i vingården.
Vid själva vinframställningen är det tillåtet att använda vissa tillsatser som exempelvis svavel – men endast i strikt kontrollerade mängder och färre tillsatser tillåts jämfört med i produktion av konventionella viner. Vinerna måste certifieras enligt ekologiska regelverk för att få märkas som ekologiska.
Biodynamisk vinodling
Biodynamisk vinodling bygger vidare på ovan ekologiska principer men går ett steg längre genom att betrakta vingården som ett självförsörjande, levande kretslopp. Det bygger på Rudolf Steiners antroposofiska filosofi och man använder sig bland annat av speciella preparat, t ex kisel eller fermenterad nässelblandning, som sprids enligt kosmiska rytmer. Detta innebär, enkelt sett, att produktionen styrs efter månens och planeternas rörelser. Det låter flummigt, men kikar vi i vår egen historia och den svenska bondepraktikan så har bönder i alla tider vetat att månens dragningskraft påverkar inte bara oss människor utan även våra grödor.
Biodynamiska gårdar har ofta mycket levande jordar och hög biodiversitet. Det ska nämnas att många odlare som inte tror på filosofin som sådan men som experimenterat med metoderna instämmer i att vingården på detta sätt mår bättre, druvorna håller högre kvalitet och i slutändan även vinet!
Vinmakningen inom biodynamisk produktion går ut på att ”blanda sig i” så lite som möjligt, med naturlig jäsning (med vild jäst), låg svavelanvändning och ingen filtrering.
För att certifieras krävs godkännande från organisationer som exempelvis renommerade Demeter, Biodyvin och Ecovin. Dessa certifieringar är mycket krävande och svåra att uppnå. Biodynamik är riktigt häftigt och inte enkelt! Metoderna kräver både djup kunskap och stort engagemang, en ständig närvaro under både odling och vinframställning vilket gör att det blir enormt arbetsintensivt för den som odlar och producerar.
Naturvin
Naturvin är ett nyare fenomen och ännu så länge mer en filosofi än en skyddad beteckning, vilket gör att definitionerna kan variera. Det finns ingen övergripande, officiell certifiering ännu men grundtanken är att vinet ska vara så naturligt som möjligt både vad gäller odling och vinframställning.
Druvorna odlas vanligtvis ekologiskt eller biodynamiskt, men inte minst viktigt är vad som händer i vinkällaren: ingen eller minimal tillsats av svavel, ingen filtrering, ingen klarning, ingen jäst tillsatt – bara den naturliga jästen som finns i omgivningen eller på druvskalet. Resultatet blir ofta ett “vildare” vin med mer variation, ibland oväntade smaker och en rustik känsla. Naturviner kan ibland upplevas grumliga eller ”funkiga”, men de har också blivit populära just för sin ärliga och levande karaktär.
Orangea viner
Orangea viner kvalar inte riktigt in i något fack, då de ofta men inte nödvändigtvis är naturliga. Men, de är högintressanta och har trendat stort i Sverige de senaste 12 åren. De framställs nämligen på ett annorlunda sätt då skalen får vara med under vinifieringen. Vanligtvis pressas musten ur de gröna druvorna för att sedan avlägsnas, men när skalen istället får vara med under vinmakningsprocessen gör detta att de pigment som trots allt finns i liten mängd även i ljusa skal färgar vinet. Orange.
Ibland jäser vinerna dessutom i öppna kar eller stora traditionella leramforor, så kallade qvervi, vilket är en uråldrig tradition som användes för 8 000 år sedan med rötter i nuvarande Georgien och Armenien. I denna miljö med påverkan av luft sker även en viss oxidation av vinet vilket förstärker den vackert orangea färgen. Dessa spännande viner känns både historiska, autentiska och passar strålande till mat då skalkontakten även ger vinet en svag tanninstruktur.