ernst-vin-ar-gjort-av-ekologiskt-odlade-druvor
Vinkunskap

ERNST VIN är gjort av ekologiskt odlade druvor

Intresset för ekologiska matvaror och inte minst viner har ökat med rekordfart de senaste åren. Idag är mer än 20 procent av vinerna på Systembolaget ekologiskt certifierade. För bara några år sedan låg siffran på fem procent. Ekologiskt har blivit logiskt.

Ekologisk vinodling må vara logisk, men det är också något av en djungel. Regelverket ser nämligen lite olika ut beroende på odlingsplats. Därtill finns det flertalet typer av certifieringar. Den mest använda symbolen inom EU är det gröna lövet, som även används till livsmedelsprodukter. Symbolen, eller certifieringen, hittar vi vanligtvis på flaskans baksida. På ERNST vita och röda vin hittar du nämnda gröna löv, då vinet är certifierat och därmed kontrollerat för ekologisk odling.

För att få en ekologisk certifiering gäller det att uppfylla vissa krav och hålla sig inom strikta regelverk. Som vinodlare får du till exempel inte använda dig av kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Endast naturgödsel är välkommet och även något som kallas för Bordeauxvätska, Bordeaux mixture på engelska, vilket är kopparsulfat. Denna vätska är tillåten i alla vinproducerande länder och togs fram redan i slutet av 1800-talet i Bordeaux. Detta för att bekämpa angrepp från svamp och bakterier i vinodlingen. Idag används vätskan även inom växtodling. Eko-vinbonden måste också vara försiktig med mängden svaveldioxid, eller sulfit, vilket fungerar som vinets konserveringsmedel och förhindrar att vinet oxiderar. Samma medel används även i livsmedelsindustrin till torkad frukt med mera.


Ernst Kirchsteiger om människorna bakom sina ekologiska viner:
Att få träffa människorna och familjerna bakom ”mina” två viner var en upplevelse. Engagemanget och det dedikerade arbete och tuffa jobb dessa skickliga yrkespersoner utför är respektingivande och fascinerande. Här fanns det inga kompromisser utan högsta kvalitet var en självklarhet i allt! Att vara i så goda händer och även få vara med på plats och påverka samt arbeta fram hur mina viner skall smaka samt presenteras från ”ax till limpa” är få förunnat och ger en pirrande känsla i magen. 


ERNST vita vin kommer från ekologiska odlingar i södra Frankrike och ERNST röda är från ekologiska vinodlingar i Toscana i Italien.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 01 Aug 2019