riesling-klarar-kraftfull-mat
Vinkunskap

Riesling klarar kraftfull mat

Riesling. Denna majestätiska druva som är så känd för sina lagringsdugliga, högkvalitativa viner. Kanske är vi allra mest bekanta med rieslingviner från södra Tyskland och från det franska, undersköna vindistriktet Alsace. 

Druvan vill gärna ha lång tid på sig för att mogna och utveckla hela sin aromatiska palett. Den ger alltid hög, krispig syra men beroende på jordmån och väderförutsättningar levererar den viner i relativt olika stilar. Till exempel om man jämför vinerna från Frankrikes Alsace som är kraftfulla och oftast torra mot exempelvis den tyska, lättare varianten från Mosel som ofta även har en del restsötma. Druvan levererar dock viner i alla stilar från knastertorra till halvtorra och halvsöta och vidare till viner på sent, sent skördade druvor som kan generera sirapssöta, ljuvliga dessertviner av ypperlig kvalitet.

Smaker som växt upp tillsammans

Pratar man om mat och vin i kombination brukar en tumregel, av flera, vara att matcha regionala viner med regional mat. Devisen ”if it grows together it goes together”. Och om man betänker att vinet och maten har växt upp tillsammans under ibland tusentals år i de gamla vinländerna och därför har en naturlig koppling till varandra så inser man ganska snart att det finns en hel del sanning i påståendet. Fiffigt va? Denna idé kan tyckas extra förvånande vad gäller rieslingviner. Dessa finessrika, syrliga vita viner framställs företrädelsevis i södra Tyskland och i norra Frankrike, i det undersköna Alsace, och de matchas i dessa regioner till mat typisk för landet och området. Ofta är den traditionella maten här både fet, smakrik, ibland rökt och många gånger riktigt kraftfull. Här njuts det både surkål, fläsklägg, kryddiga korvar, anklever, tarte flambée och mycket mer. Känns detta som mat för ett elegant, vitt vin? Njae. För lekmannen kanske inte valet av vin till dessa rätter hade fallit på ett vitt dito och om så var fallet, kanske inte just en stiligt riesling.

Matchning med svensk twist

Men faktum är att druvan är klassisk för dessa regioner och vinet och maten har som sagt anpassat sig efter varandra. Vinet syra skär igenom det feta, dämpas av det salta och matchas även ibland exempelvis i surkålen, typisk för denna del av vinvärlden. Vinets fina fruktighet bjuder en fin inramning för alla dessa smaker, inte minst det rökta. Här ser vi alltså ett riktigt bra exempel på hur de lokala vinerna passar som hand i handske till den lokala maten, även om det vid första anblicken inte känns helt ”rätt”. Så, summa summarum, döm inte alltid hunden efter håren. Man ska absolut inte tänka bort vitt vin bara för att man har med kraftfullare rätter att göra. Prova istället riesling till grillkorv med bröd och rostad lök, till din traditionellt lagerbladskokta fläsklägg med rotmos, till din lök- och skinkstinna blancopizza eller till en enkel kalops i vardagen! Våga snegla mot vinregioner som är kända för sina rieslingviner och ”imitera” deras lokala matchningar, kanske med en svensk twist?

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 12 Sep 2024