tema-rosa-rosevin-inte-bara-pratvin-utan-aven-matvin
Vinkunskap

Tema rosa! (”Rosévin – inte bara pratvin utan även matvin”)

Rosévinsutbudet har ökat markant på hyllorna de senaste 20 åren. Och med det, vårt intresse. Från ett magert sortiment med ett fåtal enkla, fruktiga och lättdruckna sommarviner har vi idag en uppsjö av vackra rosa nyanser att välja på från olika länder och ursprung och i en stor mängd stilar.

Ja tack till rosé

Vi börjar också vänja oss vid att rosévin inte bara är gott och vackert i glaset utan även lånar sig väl att matchas till mat. Och, rosé är en vinstil att njuta året runt. Utbudet är visserligen större under vår och sommar, då det kommer en hel del viner i det tillfälliga sortimentet, men även det fasta sortimentet står för många godbitar, både skirt ljusrosa sydfranska klassiker, körsbärsrosa smakexplosioner och riktigt mörkt rosaröda rara buteljer med viss tanninstruktur och fyllighet.

I skalet finns färgen

Rosé görs främst av blå druvor men kan även vara en kombination av grön och blå druva. Till skillnad från rött vin får skalkontakten bara pågå i ett fåtal timmar för att laka ur tillräckligt med färg och smak. All färg sitter nämligen i skalet på druvan och om man bara pressar dessa mörka druvor får man således en mycket ljus must. Vilka druvor man använder beror på region, vinlagstiftning och stil. Druvvalet påverkar både färg, aromprofil och struktur men oavsett ursprung står det numera helt klart en rosé för varje smak och tillfälle att finna.

Historik och druvor

Rosévin är dock långt ifrån en modern trend. Det är istället en av de äldsta vintyperna vi känner till. Historiskt har man framställt ljusa viner från de mörka druvorna eftersom man på den tiden inte lät druvornas skal vara i kontakt med musten särskilt länge. De gamla grekerna och de innovativa romarna tyckte mycket om dessa ljust färgade viner, som liknade det vi idag kallar rosévin. Faktum är att det ansågs väldigt ofint och otrendigt av grekerna att dricka mörkt färgade viner – dem spädde man ut! Via greker och romare kom vinet till södra Frankrike och faktum är att Provence anses vara rosévinets vagga! Området står än idag för den klassiska, ljusa och torra stilen ofta med toner av röda bär, örter och citrus. Helt perfekt till medelhavsmat! Grenache, cinsault, syrah och mourvèdre är vanliga druvor här och ger ljusa, traditionella roséviner med fräschör, kryddighet och elegans.

I Spanien hittar vi rosado, med lite mer färg och kraft, ofta gjort på druvorna garnacha eller landets stolthet tempranillo. Italien erbjuder rosato i olika tappningar, från lätta fruktiga varianter i Veneto till strukturerade, kraftfulla roséviner i de södra delarna. Man använder gärna lokala druvor som montepulciano eller negroamaro.

I Tyskland och Österrike hittar man ljuvlig rosé gjord på zweigelt eller spätburgunder (pinot noir) ofta lätt i stilen, bärsyrlig och blommig. USA, särskilt soliga Kalifornien, levererar både trendig, ljus och torr rosé men även lite sötare varianter som White Zinfandel. Även Nya Zeeland har kommit starkt och gör toppengoda, saftiga roséviner med fin balans och fokuserad syra.

Kontentan? Det finns rosé för alla smaker och tillfällen, året runt!

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 16 Jun 2025