Foto: Thomas Hjerten
pasklamm-med-plommon-och-lakritssas

Påsklamm med plommon- och lakritssås

Klassiskt lamm som höjs en nivå av krispig potatis och en härligt sötsyrlig sås.

Recept: Anette Rosvall

Det här behöver du

Potatisrösti
3 bakpotatisar
1 sötpotatis
en rejäl klick smör
vitlök
salt 
svartpeppar från kvarnen

Lamm 
600 gram lammkött (filé eller kotlett)
salt 
svartpeppar från kvarnen
en klick smör
2 vitlöksklyftor
1 kvist färsk rosmarin

Plommon- & lakritssås
8 stycken färska plommon
1 rödlök, i bitar 
en skvätt olivolja
3 msk rödvinsvinäger
3 msk balsamvinäger
några kvistar färsk rosmarin
3 st vitlöksklyftor
1 tsk lakritspulver
2 dl rödvin
2 dl vatten
cirka 0,5 dl socker (beror på hur söt frukten är) 
timjan
salt 
svartpeppar från kvarnen

Så här gör du

Potatisrösti
Skala och riv dina potatisar fint. Krama ur lite av stärkelsen, blanda ner riven vitlök, salt och peppar i rivet och lägg en rejäl klick smör i en stekpanna.

Platta sedan ut potatishacket till en kaka i pannan. Skaka hela tiden försiktigt så att inte röstin fastnar i botten, om det känns som att den kommer att fastna så låt lite smör smälta ner längst kanten på kakan.

När röstin far omkring obehindrat i din stekpanna, och fått en fin gyllene färg är det dags att vända på den. Lägg en tallrik som täcker hela stekpannan ovanpå röstin, och vänd. Låt sedan kakan hasa ner i stekpannan och stek den snygg på andra sidan också

Lamm
Lägg en rejäl klick smör i en stekpanna. När smöret tystnat lägger du ner vitlök, rosmarin samt köttet. Se till att det får fin färg runt om, ös hela tiden med det brynta smöret.

När köttet är fint och stekt runtom ställer du in det i ugnen på 100 grader tills det har en innertemperatur på 58 grader. Då är det rosa, vill du ha det helt genomstekt så bör du gå upp ett par grader.

Plommon- & lakritssås
Dela plommonen och kärna ur dem, lägg sedan alla ingredienser i en kastrull och koka ihop till en sås. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer vinäger. När du är nöjd med smakerna mixar du till en slät sås.

Påskmeny
Löjromspannacotta – en krämig förrätt med dill och citron
Enklare än du tror och godare än du kan motstå. En perfekt påskförrätt!
 
Påsklamm med rösti och plommon- och lakritssås              
Klassiskt lamm som höjs en nivå av krispig potatis och en härligt sötsyrlig sås.
 
Påsklax – ”saumon au papiotte” med färskpotatis och dillmajonnäs
Lax i papper gör fisken både vackrare och godare. Servera med klassiska tillbehör.
 
Påsktårta – cheesecake med vit choklad och rostade hasselnötter
En bakad cheesecake med så här stora smaker imponerar på gästerna.

Vintips

RUA Pinot Noir
Läs mer
Le Tense Sassella
Läs mer
Godkännande av cookies
För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.