pasktarta-med-vit-choklad
Foto: Anette Rosvall

Påsktårta med vit choklad

En bakad cheesecake med vit choklad och rostade hasselnötter. Så här stora smaker imponerar på gästerna.
Recept: Anette Rosvall
Det här behöver du

Pajskal

115 g smält smör
100 g smulade grahamskex
drygt 0,5 dl socker
50 g malda och rostade hasselnötter

Fyllning

800 g philadelphiaost
3 dl socker
4 stora ägg (rumstempererade)
160 g vit finhackad choklad
ev 3 msk mandellikör

Garnering

100 g grovt hackade och rostade hasselnötter
100 g grovt hackad vit choklad

Dryckestips

Saint John Madeira

Fentimans drycker finns i stort urval. Länk till 2 goda som passar till tårtan:
Påsktårta med vit choklad | Galatea

Så här gör du

Sätt ugnen på 160 grader. Smöra en springform (25 cm diameter).

Börja med att göra pajskalet. Blanda kexsmulorna med det smälta smöret, sockret och de malda nötterna. Tumma ut degen i en ugnsfast form och grädda den i 10 minuter. Ta ut formen ur ugnen när pajskalet är gyllene och låt svalna.

Under tiden gör du fyllningen. Vispa philadelphiaosten mjuk och smidig, tillsätt socker och ägg i omgångar tills det är krämigt. Tillsätt den finhackade vita chokladen och likören, blanda ordentligt, skrapa med en slickepott så att inget ligger oblandat i botten av skålen. Häll sedan ostfyllningen i formen med pajskalet.

Grädda kakan i 40 minuter, ta sedan ut kakan försiktigt och strö garneringen över. Ställ in den igen och låt den gräddas i ytterligare 20 minuter. Den är klar när kanterna är fasta och mitten rör sig lite när du skakar på formen. När kakan är klar ska den svalna i ugnen med ugnsluckan öppen i ytterligare 1 timme. Efter det sätter du plastfolie på kakan och låter den stå i kylskåpet i 12 timmar.

Före servering kan du gärna låta den stå i rumstemperatur i en kvart till en halvtimme.

Dryckestips: Saint John Madeira

Påskmeny

Löjromspannacotta – en krämig förrätt med dill och citron

Enklare än du tror och godare än du kan motstå. En perfekt påskförrätt!

Påsklamm med rösti och plommon- och lakritssås

Klassiskt lamm som höjs en nivå av krispig potatis och en härligt sötsyrlig sås.

Påsklax – ”saumon au papiotte” med färskpotatis och dillmajonnäs

Lax i papper gör fisken både vackrare och godare. Servera med klassiska tillbehör.

Påsktårta – cheesecake med vit choklad och rostade hasselnötter

En bakad cheesecake med så här stora smaker imponerar på gästerna

SPECIELLT UTVALT VIN TILL RECEPTET