Internationella pizzadagen!
Snart är dagen där. Dagen med pizza på allas läppar. Vi snackar så klart om nyårsdagen. Dagen efter nyårsafton. Då kan man behöva en pizza. Eller två.
Det är kanske ingen slump att just dagen efter nyårsafton är utnämnd till Internationella pizzadagen. Dagen då det säljs flest pizzor på hela året. Efter ett långt firande som kanske inleddes med bubblor och avslutades med ännu fler bubblor vid 12-slaget - då sitter det fint med en pizza dagen efter.
En riktig klassiker
Numera finns det flera olika sorters pizzor att välja mellan. Från pizzan på haket runt hörnan, till mer tunna och frasiga sorter till den klassiska napolitanska sorten. Pizzan från Napoli har seglat upp som en stor favorit i Sverige de senaste åren. Den riktiga varianten är till och med på listan över UNESCOs världsarv! För att klassas som en napolitansk pizza måste man som pizzabagare följa vissa regler. Precis som för ett vin.
Pizzan ska göras på ett visst typ av mjöl som heter Tipo 00 som är bäst för lång jäsning. Vattnet och jästen är också utvalt. Ingredienserna, som tomaterna och osten måste vara ursprungsskyddade och får enbart komma från regionerna Kampanien eller Lazio. Gräddningen ska ske i en speciell ugn som håller en temperatur mellan 430 grader Celsius upp mot 480 grader Celsius. Pizzan får enbart gräddas i 60 upp till 90 sekunder. Den ska dessutom ha höga kanter som gör det möjligt att äta den med händerna.
Pizza & vin
Pizza kan uppenbarligen vara en hel vetenskap. Men det måste inte drycken du serverar till pizzan vara. Pizza passar till flera typer av vin, lite beroende på vilken fyllning du väljer. För den som tycker om traditionella sorter med tomatsås, mozzarella och eventuellt lite skinka – titta efter ett friskt rött, gärna från Italien. En Chianti eller kanske en Valpolicella med pigga syror och röd frukt.
Föredrar du vit pizza - pizza bianco - så blir det utmärkt med ett vitt vin till. Gärna med pigg syra och inte för mycket frukt. Kanske en Soave från norra Italien eller ett lätt bubblande vin?
En lyxig förrätt i nyårstider är löjromspizza. En tunn och spröd pizza som tack vare sin sälta och fina smaker passar perfekt till ett glas uppfriskande champagne. Är det nyårsafton så är det! Blir det pizza över kommer det säkerligen gå ner dagen efter. Perfekt tajming till Internationella pizzadagen!