lakrits-vin-smaka-pa-det
Inspiration

Lakrits & vin – smaka på det!

Om vi tänker att vi vill göra en provning med lakrits & vin, då funderar vi en extra gång, hur gör man egentligen provningen så att både lakrits och vin kommer till sin fördel? Det låter overkligt men de som blivit frälsta backar sällan. Lakrits och vin går utmärkt ihop. Ett plus ett blir tre, inte två. Men hur då?
 

Vi var några nyfikna lakritsfantaster som satt och diskuterade detta på jobbet. Det här var före corona. Ett par fikapauser senare återkom samma trevliga samtalsämne och då bestämde vi oss för att ta reda på mer. Vi ringde till Eva Weckström, mångårig expert på de ädla dryckerna och tillika lakritskonnässör med uppdrag för Lakritsroten, butikskedjan som är till för alla oss som älskar lakrits. 

Eva, hur fungerar det med vin & lakrits? 
Det var frågan vi ställde. Inte dröjde det länge förrän vi hade bokat in en provning med Eva för att ta reda på mer. Vi alla som deltog på provningen blev redan vid första smakprovet upplysta. Silkeslena bomber och svarta små granater av smakupplevelser mötte oss. I total harmoni med vinerna. Det var en ögonöppnare! Riktigt kul att prova vin och lakrits ihop. Rekommenderas!

Eva berättar att generellt passar lakrits väldigt bra till både vitt och rött vin, och grymma kombinationer kan du hitta genom att matcha till en madeira. 

Historiskt och trendigt
Lakritsroten är en uråldrig medicinalväxt, bland annat har man hitta lakritsrot i Tuthankahmon’s grav, och Alexander den store gav lakritsrot till sina soldater att tugga på. Man kan se den som världens första tandborste. Den är nämligen antiseptisk och motverkar tandsjukdomar. Andra positiva egenskaper är att den ger en viss mättnadskänsla samt innehåller en hel massa nyttiga vitaminer, antioxidanter och ämnen. 

Senaste åren har det blivit trendigt med lakrits. Ja, då pratar vi kvalitetslakrits som är gjord med kärlek och från grunden. Precis som ett vin har sitt ursprung ”terroir” så har lakrits sin historia och kan skilja sig mycket i smak beroende på sitt ursprung. 

Vill du ha tips på goda kombinationer och intressanta smakupplevelser? Följ våra tips nedan. Vill du boka in en provning för att lära dig mer? Ta kontakt med Eva. Kontaktuppgifter och mer information hittar du här »

Lycka till!

PS. Vill du hålla i en egen vinprovning med vin och lakrits hemma? Här hittar du våra tips på goda kombinationer och intressanta smakupplevelser »

 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 10 Sep 2020