pet-flaskor-och-andra-forpackningar
InspirationNyhetsbrev

Pet-flaskor och andra förpackningar

Visst finns en viss charm i att dra ut korken ur en stadig vinflaska tillverkad av glas. Denna flasktyp är och förblir den vanligaste typen av förpackning till vin. Dessvärre är glasflaskan den minst miljövänliga förpackningen, på grund av sin vikt och att den inte går att panta. 

Det har dock börjat dyka upp nya och bättre alternativ. 
En av dem är lättviktsflaskorna. De är fortfarande tillverkade av glas men vikten är betydligt lägre. Medelvikten för en normal glasflaska ligger på cirka 530 gram, många gånger betydligt mer. Titta bara på vissa toppviner från Sydamerika, USA och Sydafrika. Snacka om tungviktare!
Maxvikten för en lättviktsflaska får dock inte överstiga 420 gram. Denna skillnad sparar på miljön – både i form av energin som går åt vid tillverkningen och vikten vid transporten. Lägre vikt ger lägre utsläpp av koldioxid. 

Pet-flaskor är ett annat alternativ som har ökat sakta men säkert. Flaskan introducerades faktiskt för över tio år sedan. En sökning på Systembolagets hemsida ger en träff på över 80 artiklar som är tillverkade av plast. Allt från vin till cider och likör. Plast är förvisso inte heller det mest optimala för miljön, men i detta fall är många av flaskorna pantbara. Och återvunnen plast är på köpet mer skonsamt än glas som ger större utsläpp. Den kräver dessutom mindre energi att tillverka. Transporterna är därtill mindre energikrävande, oavsett om petflaskan fraktas med lastbil, tåg eller i din väska. 

Konkurrens
Trots fördelarna med pet-flaskan har den fortfarande en lång väg att gå. ”Konkurrens” finns i form av traditionella förpackningar och inte minst den populära boxen. Boxen, eller bag-in-box, står fortfarande för över 50 procent av den totala försäljningen på Systembolaget. Pet-flaskans andel är än så länge liten, bara 1,5-2 procent av all volym som säljs. 

Har svensken en gång tagit till sig boxen så kanske pet-flaskans tid är nu? Den är lite ”less is more”, mer miljösmart, i regel nästan alltid pantbar och lätt att bära med sig. En förpackning i tiden helt enkelt.

Efterfrågan på mer miljösmarta förpackningar ökar. Särskilt på Systembolagets hyllor. Där ser vi idag allt från lättviktsflaskor till pet och tetrorna tar för sig på hyllorna.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 19 Feb 2020