primorer-och-riesling-en-match-made-in-heaven
Inspiration

Primörer och riesling – En match made in heaven

Rieslingviner finns i en uppsjö av stilar och ibland kan det vara klurigt att veta vilken sockerhalt vinet bjuder på. Här är förklaring och tips på mat att servera till olika stil på riesling, med hälsningar från redaktionen på Vinlistan.


Torr, eller ”trocken” är ett helt torrt vin som bjuder på en frisk och ibland mineralrik profil. Torr riesling hittar man världen över men ofta från tyska Rheingau och Pfalz, från Alsace i Frankrike eller från det pittoreska Österrike.

Hur matchar jag? I primörtider är det underbart med vit eller grön sparris, gärna med citrusdriven sås eller majonnäs till. Grön sparrissoppa är också lätt att göra. En lätt, örtig fiskgryta med nyskördad nypotatis, färsk ramslök, gräslök och spänstig fänkål är inte heller dumt. Torr riesling är även ljuvlig till örtgratinerade skaldjur eller lättare fiskrätter med gröna tillbehör.


Halvtorr riesling kan ha epitet som feinherb eller kabinett, även om den senare inte nödvändigtvis innebär restsötma. Här har man en perfekt balans mellan syra och restsötma och vinerna är lätta, aromatiska och livligt med en svag, avrundande sötma.

Hur matchar jag? Gröna sköna smaker till halvtorr riesling är allsköns primörer med svag sötma som morot eller gulbeta, nyskördade ärtor, bönor eller kanske en krämig nässelsoppa? Halvtorr eller halvsöt riesling är dessutom helt utsökt väl kylt som mingelvin och ihop med kryddstark mat med vissa söta inslag som sushi, indisk mat eller vegetariska anrättningar från det thailändska eller vietnamesiska köket. Även till den syrliga, söta gravade örtsillen är detta en klockren kombo.


Söt riesling kan heta Spätlese, Auslese, Beerenauslese eller Trockenbeerenauslese vilket refererar till hur sent druvorna skördats. Dessa viner är rika och koncentrerade med hög sötma, ofta även med ädelröta vilket ger toner av hjortron och saffran. Sist men inte minst hittar vi Isvin/Eiswein som produceras av druvor som frusit på vinstocken. Dessa viner har intensiv både sötma och syra.

Hur matchar jag? Det måste inte vara sötsaker till söta viner men vill man svänga ihop en timjanparfait så är det en magisk kombination till söt riesling. Är vinet mindre sött och har fin syra är en syrlig sorbet med nyskördad och nykokt rabarber en höjdare. Har man primörer som slungats i lite chiliolja gör sig lite sötma fint för att stå emot hettan. Varför inte lite krispig, friterad persilja som krisp på toppen. Söt riesling typ TBA eller Eiswein är också underbart till blåmögelost, fruktiga desserter och även till viltpaté eller terrin på exempelvis kycklinglever.

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 22 Maj 2025