en-producent-pa-besok
Inspiration

En producent på besök

Solen värmer och redan nu är jag säker på att det här kommer bli en oförglömlig dag. Mittemot mig står en lågmäld ung man. Han var annorlunda det var något speciellt med hans blick. Ofta hör man folk använda uttrycket, ”glimten i ögat”, nu förstår jag vad de alla syftat på. Mannen heter Nicolas Bocardo, ända från Argentina hade han rest, och nu var han här i Stockholm

Vi blir hänvisade till vår plats, ett grönt litet välkomnande bord. Upprymd av tanken på de väntande samtalen, knäpper jag händerna i knät. Mitt tappra försök till artighet, hade tyvärr ingen större effekt. Nyfiken på all kunskap han bär på lyckas jag inte vänta länge innan jag börjar dränka honom i mina frågor.

Historiens första kapitel

Lunchen fylls upp av djuplodande samtal med producenten om hans viner och filosofi. Med andra ord var det i synnerhet intressant. På ett sätt är jag helt ovis inom ämnet framför honom, men den övertygelse i sin vision han besitter smittar mig. Han berättar bland annat hur namnet ”Proemio” namnet på producenten, egentligen betyder ”prolog” på gammal spanska. Nicolas förklarar hur de förespråkar att detta är första sidan på berättelsen, starten på företagets historia.

Fyra goda ting

Nicolas ler i mjugg när jag frågar honom om Argentina och dess särdrag. ”Argentina är berömt för tango, fotboll, malbec och kött.” Fyra goda ting alltså! Nicolas visar sig vara en ödmjuk och väl påläst bekantskap. Nicolas representerar den fjärde generationen i det framgångsrika vinföretaget.  Däremot etablerades själva vineriet först senare av Nicolas pappa, som också hade breda kunskaper som vinmakare. Därav utsågs han till ”head winemaker” i Chile. När anläggningen införskaffades var den av det äldre slaget, den var utrustad med gamla tankar menade för volymproduktion. Detta ändrade man snabbt på, de siktade i stället in sig på småskaligt samt hög kvalitet.

Stilen var inte kommersiell utan i stället experimenterade man en hel del för att hitta det önskade resultatet. 2014 hade de funnit sin rätta melodi, därmed köpte han även sin första egna vingård. En inte bara historisk utan även ekologisk gård i Maipo, som sträcker sig över hela sextio hektar. Målet var att producera ursprungstypiska, autentiska viner med så lite mänsklig påverkan som möjligt.

En region med vissa utmaningar

Omsorgen i vingårdarna som ligger 800 meter över havet är av stor betydelse, och det krävs mycket närvaro för att sköta dem på bästa sätt. Vinerna får saltstänkta mineraltoner tack vare den kalkrika jordmånen, vilket ger en frisk syra till vinet. För att få druvorna att utveckla sina rika smaker arbetar man hårt med beskärning. Exponering av klasarna för solen och försiktig droppbevattning med färskvatten från bergen. Mendoza en mycket torr region, vilket innebär stora utmaningar för vinodlarna. Som Nicolas uttryckte det med ett leende: "Vi har haft vattenbrist i rankorna i 20 år."

Ekocertifiering i fokus

Fokus har alltid varit tydligt. Vinet ska tala för sig självt, och fatlagringen ska vara subtil. Om man använder ekfat gör man det med försiktighet, med endast medium rostning, och faten används upp till tre gånger. Faten hämtas från de franska skogarna kring Bordeaux. Dessutom kommer 50% av all elektricitet från egna solceller, för att bidra till klimatet.  De har genomgått en ekocertifiering och har också påbörjat certifieringen "Fair For Life".

Ett utmärkt malbec

Nicolas har odlat en stor mängd druvor för att hålla jämna steg med trender och marknadens önskemål, och självklart spelar ”nationaldrivan” malbec en stor roll. Under sitt besök i Sverige presenterar Nicolas ett underbart vin gjort på just denna druva. Det unika är att vinet kommer i en burk, ett format som har betydligt mindre klimatavtryck än glasflaskan och även mindre än PET. Burkformatet är både snyggt, praktiskt och ger en saftig och god smakupplevelse!

Vi önskar Nicolas och Proemio lycka till!

Proemio Malbec finns att köpa på Systembolaget, för mer information om butikstillgänglighet klicka här! 

Redaktionen
redaktionen@vinlistan.se

Publicerad 20 Jun 2023